
НАССР в навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Щоб покращити та забезпечити безпечне харчування в навчальних закладах, спеціалістами Кролевецького відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Конотопського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 20.01.2022 року було проведено навчання керівників груп НАССР освітніх закладів Кролевецької ОТГ Конотопського району.
Під час навчання були охопленні питання щодо розроблення, впровадження та функціонування постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти, а саме створення групи НАССР, визначення сфери застосування системи НАССР, повний опис харчового продукту, блок схеми технологічного процесу. Було обговорено усі технологічні етапи, які можуть мати вплив на безпечність: назви процесів, нумерація процесів, вхід сировини та матеріалів, що контактують з продуктом, видалення відходів, температурні режими, критичні контрольні точки і зони ризику.
Особливу увагу було приділено наказу № 2347 від 17.11.2020 Мінекономіки «Про впровадження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».
Також наголошено, що відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку обов’язково повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати усі небезпечні фактори, які можуть вплинути на харчовий продукт.