
Борщівник Сосновського - багаторічна рослина родини окружкових (Apiaceae) походить з Кавказу де місцеві жителі використовували молоде листя в їжу (приготування борщів) звідки і походить назва рослини. Стебло рослини ребристе, шорстке, частково ворсисте, несе дуже великі трійчасті – перисто-розсічені листя зазвичай жовтувато-зеленого кольору довжиною 1,4-1,9 м. Коренева система у рослин стрижнева, добре розвинена, в ґрунт проникає неглибоко: основна маса лежить в шарі до 30 см. У верхній частині корінь розгалужений, головний і бічні корені м'ясисті. При пошкодженні вони виділяють світло-жовту рідину з різким запахом ефірного масла, що володіє сильною пекучістю.
Борщівник Сосновського спочатку культивувався як хороший медонос, силосна рослина, надалі з'ясувалося, що молоко у корів гірке і не придатне для вживання людиною. Тому борщівник переселився в дику природу, засіваючи береги водойм, пустирі, узбіччя доріг.
Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають в тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. У разі дотику до рослини або потрапляння його соку на шкіру людина не відчує відразу біль, як, наприклад, при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з'являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з'являються виразки, а після загоєння на їх місці ще 2-3 роки залишаються темні плями. Ураження борщівником посилюється при сонячному світлі. Але навіть якщо людина доторкнулася до цієї рослини вночі, вже вранці при сонячному світлі будуть з'являтися пухирі.
Найбільш небезпечний борщівник в період цвітіння, який триває практично все літо. Також ймовірність опіків зростає в ясні сонячні дні.
В заходах боротьби з борщівником разове викошування чи зрізання є малоефективним, оскільки рослина відростає заново та починає квітнути, відростають нові зонтики, навіть після декількох скошувань. В результаті, суцвіть з насінням може стати ще більше, за 1-2 тижні починають рости нові пагони і через 3 тижні ефект від разового викошування зникає. Систематичне скошування, перерізування коренів на глибині 10-15 сантиметрів забезпечує знищення рослини. Оскільки розмножується борщівник тільки за допомогою насіння, слід не допускати появи квітконосів. Слід пам’ятати, що навіть на скошеній рослині насіння має здатність дозрівати. Борщівник на обійсті викопують (тільки в щільному одязі і в гумових рукавичках).