Новини

20 Грудень 16:05
Ботулізм і рибні продукти
Ботулізм і рибні продукти

Ймовірність виникнення спалаху ботулізму в рибній продукції невелика, але немає місця для самозаспокоєння, адже один поодинокий випадок може завдати непоправної шкоди рибній галузі в цілому. Тому, хотілося б пояснити причину ботулізму, дати поради виробникам і споживачам щодо того, як можна запобігти небезпеці.

Перш за все потрібно знати, що ботулізм – це нерідко смертельне харчове отруєння, викликане одним з найпотужніших токсинів – Clostridium botulinum. При вживанні їжі, що містить токсин, уражається нервова система, і смерть може настати протягом декількох годин.

Clostridium botulinum в рибі

Існує сім відомих типів Clostridium botulinum, які називаються типами AG, з них A, B, E і F постійно викликають ботулізм у людей, а B, E і F часто зустрічаються в морі.

Clostridium botulinum репродукує тільки при нестачі кисню. Тип E та деякі різновиди B і F мають характерні особливості. По-перше, вони знаходяться в кишках і зябрах риб, а також у морському мулі, тоді як інші види зустрічаються переважно в ґрунті. По-друге, вони ростуть і утворюють токсин при набагато нижчій температурі, ніж інші типи, вони можуть рости при t +5°C в рибних продуктах. Токсин легко руйнується при варінні, оскільки він не витримує впливу t +70°C протягом 2 хвилин.

Копчена риба і ботулізм

До прикладу, перед холодним копченням м’якоть лосося солять або розсолюють, причому час засолювання залежить від розміру лосося, який в’яжеться. Наявність солі в продукті має великий вплив на ріст Clostridium botulinum, але концентрація солі в копченому лососі зазвичай недостатньо висока, щоб повністю запобігти росту; комерційний копчений лосось зазвичай містить від 1 до 4 відсотків солі. Концентрація, необхідна для запобігання росту при кімнатній температурі, може варіювати від 3,5 % до 5% або більше, тому кількість солі, яка міститься в копченому лососі, сама по собі не є гарантією від небезпеки ботулізму.

Як контролювати ботулізм

Перш ніж токсин Clostridium botulinum може розвинутися в рибному продукті, має відбутися одночасно наявність ряду факторів: патогенний збудник повинен бути присутнім у рибі, час, температура зберігання і хімічний склад продукту повинні бути сприятливими для розмноження останнього та вироблення токсину. Усунення будь-якого з цих факторів зробить продукт безпечним.

На практиці позбавити заражену рибу від ботулінічних організмів неможливо, але видалення кишок і зябер з подальшим ретельним промиванням черевної порожнини водопровідною водою може зменшити забруднення на 90 відсотків.

Clostridium botulinum типів B, E і F можуть рости та виробляти токсин при t +5 °C, а в деяких рибних продуктах, найнижча зареєстрована температура при якій відбувається репродукція ботулізму становить +3,3°C. В такому температурному режимі при наявності патогена в продукті харчування знадобився 31 день, щоб стати токсичним. Таким чином, на практиці, якщо рибу належним чином заморозити відразу після вилову та зберігати при температурі нижче +4 °C на всіх етапах обробки до вживання, вона залишиться в безпеці.

Підприємці громадського харчування та роздрібні торговці, які отримують свіжу рибу, повинні перевіряти та, якщо необхідно, повторно заморозити її, щоб підтримувати температуру риби нижче +4°C. Якщо кількість льоду при отриманні недостатня, необхідно повідомити про це постачальника. На упакованій рибі має бути зазначена дата «Продати до.........» відповідно до типу продукту, чітка позначка «Зберігати при температурі нижче +4 °C» та рекомендація, що вміст можна з’їсти протягом 24 годин, якщо зберігати при кімнатній температурі та протягом 3 днів, за умови зберігання в холодильнику. Рибу, представлену на продаж без охолодження, слід утилізувати, якщо вона не продана в кінці торгового дня.

Зміна хімічного та мікробіологічного складу риби шляхом додавання достатньої кількості солі або оцтової кислоти може зробити рибу повністю безпечною, але необхідна висока концентрація не буде прийнятною для більшості споживачів. Однак рівень pH 4,5 у маринованих продуктах або концентрація солі 3,0 відсотка в копчених рибних продуктах зазвичай є прийнятними і забезпечує додатковий захист і продовження терміну зберігання в охолодженому вигляді.

Поділитися:
Записатись на прийом
11 + 1 =
Розв’яжіть цей простий математичний приклад і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.

16 + 2 =
Розв’яжіть цей простий математичний приклад і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.
http://www.18up.org/escort-kategori/gorukle-escort-gorukle-bayan-eskort/
http://www.allescortservices.com/bursa/gorukle-escort/
http://www.bursaland.com/eskort-bolum/evinize-gelen-escort http://www.localescortservices.com/bursa-category/gemlik-escort http://www.ontimeescorts.com/escort-kategorin/osmangazi-escort/ http://www.bursahighlife.com/bursa/inegol-escort/ http://www.dessof.com/bursa/nilufer-escort/ http://www.elisalanya.com/alanya/alanya-rus-escort/ http://www.turkz.net/kategori/belek-escort eskişehir escort mersin escort alanya escort bodrum escort havalimanı transfer
canlı bahis yap kaçak iddaa oyna illegal iddaa oyna illegal bahis siteleri illegal bahis oyna bahis siteleri