Новини

20 Березень 17:24
ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ
ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ

         За даними офіційної статистичної звітності (сайт ДУ СОЛЦ МОЗ України) в області з початку 2018 року ускладнень епідемічної ситуації,  в т.ч. виникнення спалахів  інфекційних захворювань та харчових отруєнь не зареєстровано.  

         Однак, у період, коли наближається весняна повінь, актуальності набуває посилення моніторингу за станом захворюваності населення на гострі кишкові захворювання та вірусний гепатит А.

         За 2 місяці поточного року показник захворюваності сальмонельозами нижче за минулорічний у 1,35 рази і становить 1,30 на 100 тисяч населення.  Випадки зареєстровано в Кролевецькому районі, а також в Сумах, Ромнах, Лебедині та Охтирці. Показники на названих адмінтериторіях перевищують середньообласний рівень, найвищий - 13,16 на 100 тисяч населення – у Кролевецькому районі, що у 10 разів вище за обласний. Шигельозу зареєстровано лише 1 випадок у Охтирському районі.

         Показник захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ), викликані встановленими збудниками, майже на 50% нижче минулорічного рівня і становить 9,55 випадків на 100 тисяч населення. Випадки захворювань реєструвалися в 10 районах, з найвищими показниками в Кролевецькому (44,76), Охтирському (26,86) та Конотопському (20,88 на 100 тисяч населення) районах, які перевищують середньообласний показник відповідно у 4,69, 2,81 та 2,19 рази. Достатньо високі показники захворюваності зареєстровано такожу 6 містах обласного підпорядкування з найвищими - у Охтирці ( 20,82), Глухові ( 18,19 ) та Лебедині (15,40), що відповідно у 2,18, 1,9 та 1,61 рази вище обласного рівня. ГКІ вірусного проходження в області зареєстровано 11 випадків,  10 – з яких – в Охтирському районі та м. Охтирці. Показник по області становить  1,02 на 100 тисяч населення проти 1,48 – за цей же період в минулому році.

         Показник захворюваності ГКІ з невстановленим збудником склав 7,14 на 100 тисяч населення, що на 43,80% нижче за минулорічний (12,71). Захворюваність реєструвалась в 11 районах, з перевищенням обласного показника в 6 районах. Найбільше перевищення у 2,03 та 1,33 разивідмічається у Шосткинському (14,52) та Сумському (9,51 на 100 тисяч населення) районах. Серед міст обласного підпорядкування найвища захворюваність з показником 16,50 – у м. Конотопі та 15,01 на 100 тисяч населення – у місті Ромнах, що вище обласного показника у 2 рази.

         Захворюваність на гострий вірусний гепатит А становить 0,56 випадків на 100 тисяч населення проти 0,93 – для відповідного періоду в минулому році. Всього по області зареєстровано 6 випадків, 3 з яких у місті Сумах ( що становить 1,12 на 100 тисяч населення), 2 – у місті Лебедині (7,70 на 100 тисяч населення), 1 – у місті Охтирці (2,08 на 100 тисяч населення).

         Разом з тим навесні, під час весняного паводку, існує реальна загроза забруднення питної води збудниками інфекційних хвороб (вірусного гепатиту А, шигельозу, ентеровірусів та інших гострих кишкових інфекцій) внаслідок потрапляння талих вод до джерел водопостачання, особливо таких як шахтові колодязі громадського користування, що можливе за наявності порушень їх облаштування.

         Забруднення джерел централізованого водопостачаннятакож можливе, враховуючи наявність аварійних ділянок водогонів.

         Щоб уникнути захворювання на інфекційні хвороби, спричинені водним фактором передачі на підтоплених територіях та у приватних домоволодіннях, а в умовах за відсутності централізованого водопостачання, необхідно дотримуватися простих правил профілактики:

  • використовувати для пиття розливну бутильовану або кип’ячену воду;
  • не вживати воду з децентралізованих джерел у місцях підтоплення, воду сумнівної якості з неперевірених джерел та наземних водойм;
  • щороку здійснювати чищення та дезінфекцію шахтових колодязів громадського користування і приватних силами сільських громад і власників;
  • періодично здійснювати лабораторні дослідження якості питної води джерел децентралізованого водопостачання;
  • не допускати підтоплення приватних свердловин;
  • не використовувати в їжу харчові продукти, які були підтоплені в підвалі, на грядці, з порушенням герметичності  пакування;
  • дотримуватися особистої гігієни перед вживанням їжі, після відвідування вбиралень, роботи на присадибній ділянці, тощо;
  • не купувати не досліджені лабораторно овочі у невстановлених для торгівлі місцях.

         При виникненні симптомів, характерних для гострих кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А ( нудота, блювання, дискомфорт, біль у животі, рідкі випорожнення, підвищення температури тіла, загальної слабкості) – звертайтеся за медичною допомогою до лікувально-профілактичного закладу і не займайтеся самолікуванням.

Поділитися:
Записатись на прийом
Подати скаргу