Новини

27 Липень 11:34
Гриби – це смачно і корисно, але чи немає серед них отруйних?
Гриби – це смачно і корисно, але чи немає серед них отруйних?

Гриби – це смачно і корисно, адже у їхньому складі знаходиться велика кількість білків, вуглеводів, деякі вітаміни. Вони містять багато мінеральних речовин. Але, збираючи чи купуючи гриби, навіть досвідчений грибник повинен бути уважним і обережним, адже нерідко знайомий гриб може виявитися отруйним.

Але як відрізнити отруйні гриби від їстівних? Є тільки один абсолютно надійний спосіб - треба їх знати.

Найнебезпечніший гриб - бліда поганка. Всі поганки мають тонку ніжку з «комірцем» і бульбоподібним потовщенням біля основи. Бліду поганку легко сплутати з печерицями. У печериці під капелюшком повинні бути рожеві або коричневі пластинки, у поганки – білі. Якщо надломити гриб, колір м’якоті у поганки не зміниться,а у їстівного почервоніє або пожовтіє.

Сатанинський гриб – дуже небезпечний отруйний гриб, колір варіюється від білого до брудно-сірого та оливкового. М'якоть на розрізі трохи синіє, іноді червоніє, шкірочка на капелюшку оксамитова, іноді гладка на дотик, суха. Цей гриб має високу токсичність, яка зберігається навіть після тривалого варіння. Відомо, що навіть один грам гриба викликає важке отруєння.

Несправжні лисички схожі на лисички їстівні, але їхні шапки рівні, червонувато-оранжеві, а не світло-жовті, як у їстівних, а із надламаної шапки несправжньої лисички виділяється білий сік.

Збираючи опеньки, уважно оглядайте їхні ніжки. У їстівних опеньків на ніжці є кільце з плівки, а в несправжніх такої плівки немає, і пластинки під шапкою зеленуваті.

Мухомор легко розпізнати за яскраво-червоною з білими плямами шапкою. Іноді зустрічаються сірі мухомори. Щоб не отруїтися грибами, будьте уважні, коли їх збираєте.

В Україні представлені кілька видів отруйних іноцибе. Найчастіше зустрічаються іноцибе коричневі. Цей гриб відрізняється неприємним запахом, біла м'якоть не змінює колір на зрізі. Ще один вид цього гриба, відомий як плютка конусоподібна, часом помилково приймають за опенька справжнього.

Жовчний гриб – це неїстівний двійник білого гриба, від якого відрізняється гірким смаком м'якоті, рожевими порами і наявністю чорної сітки на ніжці. Існує різновид цього гриба з приємною на смак м'якоттю – жовтий жовчний гриб, який росте на лісових галявинах, відрізняється більш світлою шапкою і майже гладкою ніжкою. Жовчний гриб також можна сплутати з підберезником.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини наголошує на тому, що слід пам’ятати, декілька правил, щоб уникнути отруєння грибами:

  1. Не купувати на стихійних ринках.
  2. Уважно оглядати гриби. Якщо виникають найменші сумніви, відмовитися від споживання.
  3. Відмовитися від споживання дикорослих грибів. Замінити їх грибами, що вирощують штучно, вони підлягають контролю.
  4. Не брати занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
  5. Не збирати поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
  6. Збирати лише добре знайомі гриби.
  7. 7.      Не збирати гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
  8. Ніколи не куштувати сирі гриби.
  9. Готувати гриби протягом першої доби після збирання.
  10. Варити гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
  11. Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів, їх не можна зберігати тривалий час. Тому ці дарунки лісу потрібно переробляти в день збору. Але як уникнути ботулізму при консервуванні грибів? Оскільки небезпечними для здоров'я стають тільки ті продукти, які деякий час зберігалися під щільно закупореною кришкою без доступу кисню, то отруїтися можна тільки консервами.

Щоб звести до мінімуму неприємності з грибами, потрібно дотримуватись правил зберігання і підготовки продукту:

  • при зборі обережно зрізайте гриб, залишаючи коріння в ґрунті, щоб не забруднити весь вміст кошика землею;
  • зібрані гриби переробляйте відразу ж - не залишайте їх на завтра;
  • ретельно мийте і очищайте вихідну сировину від землі і сміття;
  • тримайте консерви в прохолодному приміщені-погребі, холодильнику, при температурі не вище +6 ° С;
  • не зберігайте домашні заготовки більше одного року;
  • перед вживанням в їжу мариновані гриби необхідно додатково обробити – відварити, запекти або посмажити.

Як правильно консервувати? Єдиний вірний спосіб як уникнути ботулізму в грибах - заготовлювати їх таким чином, щоб не було герметичного закупорювання. Це може бути соління відкритим способом або сушка.

Є кілька порад, як уникнути ботулізму при консервуванні грибів, які зведуть ризик до мінімуму. Не можна закупорювати грибні консерви металевими кришками. Тим часом банки слід закривати пергаментним папером або щільними капроновими кришками. Щоб знизити ймовірність розвитку ботулізму в маринованих грибах перед консервуванням їх відварюють протягом 30 хвилин.

Характерні ознаки ботулізму в консервованих грибах:

  • бомбаж банки;
  • здуття кришки;
  • помутніння вмісту.

Токсин ботулізму досить стійкий і може зберігатися в консервах роками, навіть якщо бактерія вже давно загинула. На нього не впливають сіль, цукор, оцет і спеції. Тому способу, як знищити ботулізм в грибах, не існує.

Будь ласка прислухайтесь до вищевказаних порад, але у разі випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, біль в животі, нудота, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

Поділитися:
Записатись на прийом
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.