Новини

09 Листопад 15:05
Харчові настанови на основі їжі!
Харчові настанови на основі їжі!

Продовжуємо нашу рубрику, щодо національних дієтичних настанов на основі продуктів харчування. Пропонуємо до уваги набір рекомендацій щодо груп продуктів харчування та режиму харчування який практикується в Канаді.

Офіційна назва. Канада, продовольчий путівник.

Рік видання. Перший продовольчий путівник Канади «Офіційні харчові правила» був вперше опублікований у липні 1942 р. З 1942 р. посібник з продовольства переглядався багато разів, останній раз у 2019 р.

Процес та зацікавлені сторони. Урядова організація Health Canada розпочала процес перегляду, переконавшись, що новий посібник з продовольства Канади побудований на надійній основі доказів.

Докази про їжу та здоров’я, які складають основу посібника з харчових продуктів, описані в «Огляді доказів щодо дієтичних рекомендацій» 2015 року та «Продовольство, поживні речовини та здоров’я: проміжне оновлення доказів» 2018 року.

Крім того, враховувались результати публічних консультацій, експертів та громадськості щодо забезпечення актуальності та корисності нового продовольчого путівника для канадців.

Цільова аудиторія. Канадський посібник з продуктів харчування надає дієтичні рекомендації представникам канадського населення віком від двох років.

Харчовий путівник. Канадський посібник з продуктів харчування був розроблений із використанням цифрового підходу і надається через мобільний веб-додаток.

Повідомлення (рекомендації щодо здорового харчування)

Здорове харчування - це більше, ніж їжа, яку ви їсте. В посібнику мова також йдеться про те, де, коли, чому і як потрібно харчуватись.

  • Слід покращити свої харчові звички
    • Знайдіть час, щоб поїсти
    • Зверніть увагу, коли ви голодні, а коли ситі
  • Готуйте частіше
    • Сплануйте, що ви їсте
    • Залучайте інших до планування та приготування їжі
  • Насолоджуйся своєю їжею
    • Культура та харчові традиції можуть бути частиною здорового харчування
  • Їжте разом з іншими
    • Візьміть за звичку щодня їсти різноманітну здорову їжу
  • Їжте багато овочів і фруктів, цільнозернових продуктів і білкової їжі. Частіше вибирайте їжу в якій білок надходить з рослин.
    • Вибирайте їжу зі здоровими жирами замість насичених жирів
  • Обмежте високо оброблену їжу. Якщо ви вибираєте ці продукти, їжте їх рідше і в невеликих кількостях.
    • Готуйте їжу та закуски, використовуючи інгредієнти, у яких майже не додається сіль, цукор або насичені жири
    • Під час прийому їжі вибирайте здорові варіанти меню
  • Зробіть воду своїм напоєм на вибір
    • Замініть солодкі напої водою
  • Для вибору продуктів харчування уважно вивчайте маркування нанесене на продуктах
  • Майте на увазі, що маркетинг (красива етикетка, привабливі малюнки) продуктів харчування може вплинути на ваш вибір. Тобто за привабливою етикеткою не завжди може бути корисний продукт.

В Канаді опубліковані настанови які мають назву «Канадські дієтичні рекомендації для медичних працівників та політиків», цей звіт базується на найкращих доступних наукових доказах. Він містить вказівки щодо здорового харчування та міркування, які мають відношення та стосуються канадського контексту.

Звіт представлений у чотирьох розділах:

Розділ 1 зосереджується на поживних продуктах харчування та напоях, які є основою здорового харчування.

Розділ 2 описує види їжі та напоїв, які можуть мати негативний вплив на здоров’я при регулярному споживанні.

Розділ 3 підкреслює важливість харчових навичок як практичного способу підтримки здорового харчування.

Розділ 4 описує важливість створення сприятливих умов для здорового харчування.

Сьогодні ми зупинимось на Розділі 2. Їжа та напої, що шкодять здоровому харчуванню.

Деякі форми переробки їжі, такі як пастеризація, приносять користь для здоров’я населення. Однак перероблені продукти харчування та напої можуть негативно вплинути на здоров'я, коли їх регулярно споживати, є ймовірність, надлишкового споживання натрію, вільних цукрів або насичених жирів. Оброблені або приготовані продукти та напої, що сприяють надлишку натрію, вільних цукрів або насичених жирів, підривають здорове харчування і їх не слід регулярно вживати.

Обґрунтування

Багато термінів, таких як «мінімально оброблена» або «ультра оброблена», використовуються для класифікації продуктів харчування як здорових чи шкідливих. Термін «продукти з високою переробкою» використовується для опису оброблених або приготованих продуктів харчування та напоїв, які сприяють надлишку натрію (солі), вільних цукрів або насичених жирів при регулярному споживанні. Це включає оброблене м’ясо, смажену у фритюрі їжу, солодкі сухі сніданки, печиво та торти, кондитерські вироби, солодкі напої та багато готових після нагрівання упакованих страв.

За останні роки доступність та споживання продуктів, що переробляються, значно зросла. Цей зсув у структурі споживання було пов’язано із глобальним зростанням рівня ожиріння. Ожиріння є фактором ризику багатьох хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання, гіпертонію, діабет 2 типу та деякі типи раку.

Натрій (сіль), вільний цукор та насичені жири вважаються поживними речовинами, що викликають занепокоєння. Це тому, що вони можуть сприяти підвищеному ризику хронічних захворювань при надмірному споживанні. Трансжир також є поживною речовиною, і його регулювання при споживанні здійснюється шляхом часткової заборони гідрованих олій у Канаді.

Сіль (натрій) є необхідною поживною речовиною. Однак збільшення споживання натрію пов’язане з підвищенням артеріального тиску. Високий кров'яний тиск є фактором ризику серцево-судинних захворювань. Натрій присутній у всіх харчових продуктах, але на сьогоднішній день основним фактором, що сприяє споживанню натрію в їжі, є оброблені продукти. У 2017 році основним джерелом натрію в Канаді були хлібобулочні вироби, змішані страви, перероблене м’ясо, сири, супи, заправки, соуси, підливи та приправи. Серед населення 58% усіх канадців та 72% дітей у віці від 4 до 13 років споживали натрій понад рекомендовані межі.

Вільні цукри - це моносахариди та дисахариди, які виробник, кухар чи споживач додає до продуктів харчування та напоїв, а також цукри, природним чином присутні в меді, сиропах, фруктових соках та концентратах фруктових соках. Вільні цукри не включають природні джерела цукру, що містяться в цілих або порізаних фруктах та овочах та (непідсоложеному) молоці.

Напої, що містять вільний цукор (включаючи 100% фруктовий сік), пов’язані з підвищеним ризиком карієсу у дітей. Крім того, вживання їжі або напоїв із додаванням цукру асоціюється з підвищеним ризиком збільшення ваги, надмірної ваги та ожиріння, а також діабету 2 типу. У 2015 році солодкі напої, цукри, сиропи, консерви, кондитерські вироби, десерти (включаючи заморожений десерт) та хлібобулочні вироби були одними з основних джерел загального вмісту цукру в раціонах канадців. Ці продукти також є джерелом вільних цукрів. Рисунок ілюструє взаємозв'язок між загальним, доданим та вільним цукрами. Щоб зменшити споживання вільних цукрів, більша частина загального споживання цукру повинна надходити з поживних продуктів, таких як цілі або порізані фрукти та овочі, непідсолоджене молоко.

Насичений жир - це тип жиру, який міститься в продуктах. Він міститься у продуктах тваринного походження, таких як вершки, вершкове масло, сири та жирне м’ясо, а також у деяких рослинних оліях, таких як кокосова олія та олія пальмових ядер, а також у кокосовому молоці. Кожен другий канадський житель споживає насичені жири, що перевищують рекомендовану межу. Менший прийом їжі, який містить переважно насичені жири, шляхом заміни їжею, що містить переважно ненасичені жири, сприяє зниженню факторів серцево-судинного ризику, таких як холестерин (LDL-cholesterol). У 2015 році основними джерелами в їжі насичених жирів були сири, червоне м’ясо, масло та твердий маргарин.

Споживання трансжиру пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань та пов’язаними з ними факторами ризику. Трансжири в природі містяться в невеликих кількостях у продуктах тваринного походження, таких як молочні продукти, яловичина та баранина. Вони також можуть бути виготовлені промисловим способом під час переробки рослинних олій. Історично склалося, що основним джерелом промислово вироблених трансжирів було частково гідровані олії (PHO). Заборона PHO у Канаді дозволила ефективно зменшити кількість жирів у продовольчому забезпеченні до найнижчого можливого рівня. Це також допомогло досягти мети в галузі охорони здоров'я - зменшити споживання переважної більшості жителів Канади менш ніж 1% від загального споживання енергії.

Цукристі напої, кондитерські вироби та цукрозамінники.

Не слід регулярно вживати цукристі напої та кондитерські вироби.

У 2015 році солодкі напої були основними джерелами загального вмісту цукру в раціонах канадців, серед дітей та підлітків (віком від 9 до 18 років) і займали найбільшу середньодобову норму споживання.

Цукристі напої - це напої з надлишком вільного цукру. Сюди входять безалкогольні напої, напої з фруктовими ароматами, 100% фруктовий сік, ароматизовані води з додаванням цукру, спортивні та енергетичні напої та інші підсолоджені гарячі або холодні напої, такі як холодний чай, холодні кавові напої, підсолоджене молоко та підсолоджені напої на рослинній основі. Хоча 100% фруктовий сік, підсолоджене молоко або збагачений соєвий напій забезпечують поживні речовини для раціону, ці продукти можуть збільшити споживання вільних цукрів.

Натомість слід вищезазначені напої замінити на воду, несолодке молоко або збагачений соєвий напій та фрукти.

Кондитерські вироби.

Кондитерські вироби - до яких входять солодощі, такі як цукерки, льодяники, шоколад та ласощі з шоколадним покриттям - також були головним джерелом, що збільшував загальний вміст цукру в раціоні канадців у 2015 році.

Ці продукти забезпечують велику кількість вільних цукрів з низькою поживною цінністю. Кондитерські вироби також можуть бути липкими і прилипати до зубів, що може збільшити ризик карієсу.

Деякі кондитерські вироби та солодкі напої (наприклад, гарячий шоколад та спеціальні кави та чаї) також можуть містити вершки або інші інгредієнти з насиченими жирами. Кондитерські та солодкі напої не потрібні для здорового харчування і можуть витіснити поживну їжу в раціоні.

Сприяння споживанню води замість солодких напоїв та зменшення споживання кондитерських виробів до мінімуму є важливими способами допомогти канадцям зменшити споживання вільного цукру та зменшити ризик ожиріння, діабету 2 типу та карієсу.

Замінники цукру не потрібно вживати, щоб зменшити споживання вільних цукрів.

Деякі продукти харчування та напої (наприклад, нежирні йогурти та дієтичні безалкогольні напої) замість вільних цукрів підсолоджуються замінниками цукру, такими як аспартам, сахарин, цукрові спирти та очищений екстракт стевії. У Канаді ці цукрозамінники регулюються як «підсолоджувачі» - різновид харчової добавки. Харчові добавки, включаючи підсолоджувачі, підлягають суворому контролю згідно із законом Канади про харчові продукти та наркотики та його Положеннями для забезпечення їх безпеки. Підсолоджувачі, які були затверджені в Канаді, включають цукрові спирти та високоінтенсивні штучні або підсолоджувачі природного походження.

Однак, оскільки не існує загальновідомих переваг для здоров’я, пов’язаних із споживанням підсолоджувачів, натомість слід рекламувати поживні продукти та напої, які несолодкі.

Політика держави щодо харчування в закладах, що фінансуються з державного бюджету.

Їжа та напої, що пропонуються в закладах, що фінансуються з державного бюджету, повинні узгоджуватися з дієтичними настановами Канади.

Щоб створити сприятливе середовище для здорового харчування, державні установи повинні пропонувати більш здорові варіанти, які відповідають Керівним принципам та обмежують доступність високоопрацьованих продуктів харчування та напоїв, таких як солодкі напої та кондитерські вироби.

У харчуванні за місцем роботи теж повинні застосовувати подібний підхід, забезпечуючи доступ до більш здорових варіантів харчування. Інший спосіб створити сприятливе середовище - обмежити просування високоопрацьованих продуктів у роздрібних торгових закладах, таких як продуктові та міні-магазини.

Ці державні стратегії направлені на сприяння пропаганди звичок здорового харчування протягом усього життя.

Поділитися:
Записатись на прийом
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.