
Ось і настав час закладати капусту на зберігання. Як нам відомо, білокачанна капуста - необхідний інгредієнт багатьох страв, то як же зберігати капусту взимку? До питання зберігання потрібно ставитись серйозно та виважено, тому що у цього овоча безліч ворогів-хвороб, які можуть зіпсувати весь урожай.
В першу чергу треба продумати, як захистити її від найпоширеніших хвороб.
СІРА ГНИЛЬ (ботритис). Це грибкове захворювання, що вражає качани капусти при неправильному зберіганні. На гниючих листках з`являється пухнаста цвіль і все це супроводжується неприємним запахом. Грибкова інфекція дуже швидко поширюється, поступово знищує весь урожай.
Сприятливі умови для поширення сірої гнилі - підвищена температура і вологість повітря. В результаті різких перепадів температур на качанах утворюється конденсат - сприятливе середовище для появи гнилі.
Як же боротися з сірою гниллю капусти? Закладати на зберігання щільні, здорові, чи не підморожені плоди без механічних пошкоджень. Пам`ятати потрібно і про оптимальні умови зберігання: ідеальна температура в погребі - 0-10С, а вологість - не менше 95%, також відсутність світла і гарна вентиляція. Зберігати качани на дерев`яних настилах.
Потрібно періодично перевіряти капусту - уражені качани обов`язково прибирати. Місце, де вони лежали, треба щедро посипати крейдою. Не завадить зробити це і з сусідніми качанами.
БІЛА ГНИЛЬ. Ще одне з грибкових захворювань, яке дуже швидко поширюється і на здорові качани капусти.
Виявити його не складно: на листках з`являється слиз і вони швидко починають гнити, між ними з`являється біла грибниця з чорними склероціями. Заражений качан - загроза для здорових. Особливо швидко біла гниль поширюється при підвищеній температурі і вологості повітря.
Як боротися з білою гниллю капусти? При зборі врожаю залишайте на качанах по 2-3 покривні листки. Закладайте на зберігання повністю сухі та здорові овочі. Травмовані, перестиглі, підморожені качани – це джерело білої гнилі. Ця хвороба може проявити себе ще до збору врожаю, коли на листках з`являється слиз.
МОКРА ГНИЛЬ, або слизовий бактеріоз. Ця хвороба викликається бактеріями. Хвороба активно розвивається, якщо порушений температурний режим зберігання капусти. Перші ознаки зараження можна помітити вже у другій половині вегетації.
Хвороба розвивається так, покривні листи гниють, неприємно пахнуть, а потім відмирають. Гниль проникає в качан і уражує його. Осередком ураження стає качан, в який бактерії проникають з ґрунту або через механічні пошкодження, наприклад - ходи комах. Серединка капусти стає дуже м`якою, поступово змінюється її колір - від кремового до світло-сірого.
Активний розвиток цього захворювання триває в погребі, коли на листках з`являються осередки мокрої гнилі.
Як боротися з мокрою гниллю капусти? Для закладки потрібно використовувати тільки здорові овочі без пошкоджень. Перед закладанням продезінфікуйте льох за допомогою сірчаної шашки. Можна також побілити стіни і стелю вапном. Слідкувати за температурним режимом і вологістю повітря в льосі. Заходи боротьби - ті ж, що і в разі зараження білою гниллю: періодично оглядати качани і вибраковувати заражені.
СУДИННИЙ БАКТЕРІОЗ. Хвороба уражує рослини на різних етапах його розвитку - вона уражує і розсаду, і дорослі рослини, і овочі, відправлені на зберігання (в цей час відбувається саме активний розвиток захворювання). Розвитку бактеріозу сприяють дощовий сезон і шкідники.
Виявити хворобу можна за такими ознаками: листя стає жовтим, поступово в`яне, на зрізі черешка можна помітити чорні прожилки. Поруч з судинним бактеріозом поширюється гниль.
ШАРУВАТІСТЬ КАПУСТИ. Це захворювання вражає рослину ще в фазі зав`язування качана, якщо на вулиці стоїть дуже суха і спекотна погода. Молоді листки по краях буріють, сохнуть, стоншуються.
Розвиток і зовнішній вигляд качана не викликають підозр, але всередині не все так добре: там є сухі прошарки, небезпечні для капусти. На перший погляд нічого страшного. Але вся проблема в тому, що коли ви покладете такі качани на зберігання, вони уражуються гниллю.
Як боротися із шаруватістю капусти? Основні профілактичні заходи: пізній термін висадки розсади в ґрунт, регулярний і рясний полив, особливо в спекотну погоду. Своєчасно видаляйте зіпсовані овочі, щоб до цього захворювання не додалось інфекційне, яке небезпечне для всього врожаю.
Сподіваємось, що ця інформація допоможе Вам зберегти врожай капусти. Смачних і приємних Вам страв!