
25 січня 2020 року за ініціативи ГО «Спілка бджолярів Шосткинщини» група бджолярів та спеціалістів Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області взяла участь у мастер - класі з виробництва питних медів, який відбувся у Київській області, с. Селище.
Медові напої - частина української історії, адже вони користувалися попитом ще у козацькі часи. Їх варили і вживали на свята, часто готували спільно, громадою. Мед був сакральним, обрядовим, ритуальним напоєм. Часи йдуть та змінюються, але українці, як і раніше, займаються бджільництвом. А значить і медові напої не втратили своєї актуальності. Їх називають по-різному – питні меди, медові вина, медівка, але незалежно від назви вони є смачними та корисними.
З кожним роком в Україні відроджуються давні національні традиції медоваріння. Тенденція до популяризації питних медів або натуральних алкогольних напоїв на основі меду та підвищення їх якості спостерігається з року в рік.
Майстер – клас для бджолярів Шосткинщини провів талановитий бджоляр, почесний пасічник України, кандидат технічних наук, доцент кафедри медичної радіофізики Національного університету ім. Т. Шевченка Василь Соломко, який дослідив, відновив, випробував на практиці рецепти та технології старовинних хмільних медових напоїв, доклав чимало зусиль для відродження легендарного напою під назвою «Мед питний».
Учасники мастер-класу ознайомились з технологією приготування питного меду, прийняли участь у приготуванні медового напою, провели дегустацію готових медових напоїв, а також відвідали єдиний у світі музей питних медів.
Відомий бджоляр наголосив присутнім на необхідності підтримки медоварів з боку держави.
Бджолярі Шосткинщини отримали велике задоволення від спілкування з видатним бджолярем, отримали практичний та теоретичний досвідом від мастер-класу.
Сьогодні ініціативу медоварів – аматорів підтримують та активно втілюють в життя і представники бізнес – структур. Цьому сприяють і законодавчі зміни щодо підтримки розвитку виробництва терруарних вин і натуральних медових напоїв. Нещодавно ПСП «Дружба», власник ТМ «Меди Межиріччя» із Полтавщини вперше отримало ліцензію на виробництво медових напоїв за спрощеною процедурою.