
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє, що згідно звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 001269 п.п.м./22 від 25 серпня 2022 Сумської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, в 2-х зразках патологічного матеріалу відібраного від трупів свиней які знайшли в кінці лісосмуги м. Конотоп, Конотопського району Сумської області виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней. На даний час проводяться заходи по ліквідації та недопущенню розповсюдження вірусу інфекції.
Що необхідно знати про Африканську чуму свиней (АЧС).
Це одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней ?
- Що АЧС не становить небезпеки для людей.
- Що на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.
- Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
- Що основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина яка контактувала з хворою твариною а потім зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС , в продуктах і субпродуктах від свиней, що не піддавались термічній обробці (наприклад: у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, копченій шинці - до 5 місяців, у трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у гною - до 3 місяців).
- Що холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
- Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Ознаки хвороби
Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить).
Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, спрага), збиваються в гурти, з'являються ознаки серцевої недостатності: синюшністю (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах).
Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи.Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає – майже 100 %.
Рекомендації власникам домогосподарств
Вірус АЧС не представляє небезпеки для життя і здоров'я людей але хвороба завдає значних економічних збитків власникам свиней і тому власникам варто запам'ятати ряд застережень.
- Не допускати згодовування свиням, кормів, здебільшого це харчових відходів, що не пройшли термічної обробки.
- Не купувати поросят (свиней) без ветеринарних документів та не завозити (вивозити) свиней, м'ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.
- Утримувати свиней в закритих або надійно обгороджених приміщеннях чи ізольованих місцях, не допускаючи їх вільного вигулу та контактів з іншими тваринами (кішки, собаки, ВРХ, ДРХ, які можуть бути механічними переносниками вірусу АЧС).
- Не допускати сторонніх осіб в тваринницькі приміщення.
- У разі загибелі чи захворювання (незвична поведінка) тварини варто негайно звернутися до ветеринара.
- Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.
- Ідентифікувати поголів'я свиней у домогосподарствах для отримання відшкодування у разі вимушеного вилучення.
Пам’ятайте, при підозрі на АЧС, негайно сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!