
Спеціалісти Шосткинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області 17 листопада 2021 року взяли участь у проведенні навчання працівників дитячих навчальних закладів Шосткинської територіальної громади, яке пройшло у приміщенні корпусу Державного навчального закладу «Шосткинський центр професійно-технічної освіти» щодо змін в організації харчування у закладах освіти. На захід були запрошені 23 кухарів та шеф - кухарів навчальних закладів.
Спеціалісти управління зазначили присутнім, що Держпродспоживслужба виступає партнером у сфері реформування шкільного харчування, фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки і моніторинг постачальників. Перед учасниками навчання висвітлені питання впровадження нового меню як інструменту переходу на нові норми харчування, використання технологічних карт, системи погодження меню. Було також проінформовано про те, що технологічні карти для приготування страв за новим меню вже розміщено на сайті МОЗ та отримали висновок держсанепідекспертизи в Держпродспоживслужбі.
Також присутнім було наголошено, що першочерговим із складових реформи шкільного харчування є впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках(НАССР). НАССР у навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи контролю на харчоблоках. Головним завданням якої є аналіз небезпек і проведення контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. До кухарів та шеф-кухарів були доведені вимоги Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», дія перехідного періоду якого закінчується у серпні 2022 року. Крім того присутніх ознайомили з оформленням опису харчового продукту та можливими помилками які зустрічаються.
Після теоретичної частини присутні прийняли участь у майстер-класі по приготуванню, презентації та дегустації таких страв, як «Фалафель», «Гратен» «Зебра», «Пудинг із курятини» , «Курка по італійські» та соус фруктовий. Майстер клас був організований викладачами Державного навчального закладу «Шосткинський центр професійно-технічної освіти».
Навчання пройшло у форматі жвавої дискусії та обговорення.