
Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (OIE), інформації Європейського Союзу ( через систему нотифікації хвороб тварин – ADNS) на території Португальської Республіки, Республіки Словенія зареєстровані випадки захворювання на високопатогенний грип птиці.
З метою запобігання занесення збудника вказаної хвороби видані розпорядження Головного державного ветеринарного інспектора України про деякі обмеження на ввезення в Україну із неблагополучних по високопатогенному грипу птиці зон Португалії, Республіки Словенія інкубаційних яєць, птиці, продуктів з неї (за винятком продуктів, що пройшли обробку методом, який гарантує знищення збудника захворювання). В зв’язку з вищевикладеним Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує та застерігає від потенційної небезпеки занесення і поширення на території області однієї з найнебезпечніших інфекцій – грипу птиці.
Грип птиці – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й значною загибеллю птиці.
Стійкість вірусу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при +4 °С кілька тижнів, а при – 60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі +56 °С за 1-3 год., при +60 °С за 10-30 хв., при +70 °С за 2-5 хв. На інфікованому пір'ї збудник не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У леофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2-3 років.
Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці. Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-несучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.
Зараження відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.
Інкубаційний період складає 1-4 дня. Високопатогенні штами грипу, на відміну від низькопатогенних, які зазвичай протікають безсимптомно або в легкій клінічній формі, викликають у сприйнятливої птиці гостру форму хвороби. Спостерігають також блискавичний перебіг інфекції, коли птах гине без симптомів.
Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1-2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80-100%. Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено.
Шановні громадяни для профілактики захворювання тримайте птицю в закритих приміщеннях. Не допускайте контактування домашньої птиці з дикою та синантропною. Доглядайте домашню птицю в виділеному окремо для цього захисному одязі, взутті та в рукавичках. Проводьте очистку та дезінфекцію пташників. Послід та залишки їжі з пташника періодично потрібно утилізовувати. Не купуйте сире м’ясо птиці та яйця в місцях де неможливо провести ветеринарно-санітарну експертизу. Завжди мийте руки з милом після контакту з сирим м’ясом птиці. При купівлі молодняку птиці цікавтесь про наявність у продавців відповідних супровідних документів, а саме ветеринарної довідки або ветеринарного свідоцтва форми № 1, які свідчать про клінічний стан птиці та ветеринарно-санітарні заходи, які проводяться в господарстві.
При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або місті!