Новини

02 Липень 09:48
Профілактика сальмонельозів.
Профілактика сальмонельозів.

За даними сайту ДУ СОЛЦ МОЗ України» за 5 місяців 2018 року зареєстровано 57 випадків сальмонельозів проти 61 – за аналогічний період минулого року, серед дітей – 20 проти 29 випадків  – у минулому році. Хворі виявлені в 8 районах та 6 містах. Найбільше випадків у Кролевецькому районі – 12, м. Сумах – 10,  м. Ромни – 8, Тростянецькому районі – 6 випадків, у решті районів – від 1 до 5 випадків. Актуальність сальмонельозу визначається тим, що дана інфекція є найбільш поширеною причиною спалахів кишкових інфекцій. 

Сальмонельоз - це поширене у всьому світі інфекційне захворювання, що викликається патогенними бактеріями роду сальмонел. Клінічні прояви хвороби різноманітні, це можуть бути як важкі, небезпечні для життя септичні форми, так і безсимптомні, коли людина сама не відчуває нездужання, але здатна поширювати інфекцію. Збудники сальмонельозу у землі здатні зберігатися до півтора років, у воді - до 5 місяців, у харчових продуктах: в сирах - до року, у вершковому маслі, м'ясі та ковбасах - до 4 місяців. Не заважає їх розвитку засолка, копчення і вплив низької температури - в заморожених тушках птахів вони виявлені після року заморозки. Особливу небезпеку для людини представляє розмноження їх у молоці, м'ясі та деяких інших продуктах, а вигляд, смак і запах їжі залишаються без змін. Основними джерелами захворювання є сільськогосподарські тварини, дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни, які здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. Передача збудника від інфікованої людини до здорової має набагато менше значення, крім випадків, коли бактеріовиділювач займається продажем або приготуванням їжі.

Основна причина інфікування сальмонелами - вживання їжі, що містить значну кількість бактерій. Найчастіше це яйця і м'ясо птахів, а також інші м'ясні продукти, неправильно оброблені або які зберігалися в умовах, що сприяють розмноженню мікроорганізмів. Можливі спалахи, спричинені стійкими до антибіотиків штамами сальмонел, у медичних стаціонарах. Особливо небезпечні вони в педіатричних відділеннях, де передача збудників здійснюється через іграшки, білизну і предмети догляду. При потраплянні в організм, бактерії, як правило, «обживають» тонку кишку, де вони впроваджуються в тканини і починають розмножуватися. Крім того, сальмонели здатні проникати в лімфатичні вузли і кров людини. У процесі свого руйнування мікроорганізми виділяють токсини, які справляють різноманітний вплив на внутрішні системи та  органи організму.  

Симптоми сальмонельозу. При проникненні сальмонел в організм з їжею перші симптоми можуть з'явитися вже через кілька годин або днів, зазвичай - протягом першої доби. При контактно-побутовому зараженні інкубаційний період може збільшитися до 8 днів. Симптоми і тяжкість хвороби визначаються формою її протікання. Різко підвищується температура тіла, хворі відчувають слабкість, озноб, головний біль, у них з'являється нудота і болі в животі, а потім і пронос. Хвороба протікає з різною тривалістю і ступенем вираженості симптомів, найбільшу небезпеку вона представляє для дітей, людей літніх і ослаблених. При легкій формі температура не піднімається вище 38°C, а втрата рідини в результаті одноразового блювання і випорожнення до 5 разів на добу незначна.

Важкий перебіг сальмонельозу супроводжується набагато більшою інтоксикацією. Лихоманка вище 39 ° C, тримається понад 5 днів, спостерігається багаторазова блювота і виснажливий пронос. Втрата рідини може досягати 11% маси тіла, значно порушується водно-сольовий обмін. У хворого відбувається збільшення селезінки і печінки, може розвинутися ниркова недостатність, судоми, шкіра стоншується, набуває синюшного відтінку.

Діагноз встановлюється на основі симптомів, клініко-епідеміологічних даних і результатів лабораторних досліджень. Лікування призначає лікар. Під час хвороби і у відновному періоді з раціону повинна бути виключені продукти, багаті грубою клітковиною, а також консерви, копчені, гострі та жирні страви, молоко. При середній і важких формах призначаються антибіотики.

Щоб запобігти захворюванню слід вживати тільки надійно термічно оброблені молоко-м’ясо продукти та яйця, дотримуватися гігієнічних вимог при приготуванні їжі, розділення інвентарю для сирої та готової продукції, дотримання реалізації швидкопсувних страв, виключення придбання продукції тваринного походження у невстановлених місцях.

Поділитися:
Записатись на прийом
Подати скаргу