Новини

18 Серпень 08:19
Рекомендації: як вибрати якісне молоко та молочні продукти!
Рекомендації: як вибрати якісне молоко та молочні продукти!

У молоці міститься цілий комплекс корисних речовин: білки, вітаміни групи В і D, кальцій, калій, фосфор, селен. Разом з ним організм отримує корисні жирні кислоти, набір з 10 незамінних амінокислот, магній і цинк. Особливо молоко та молочні продукти необхідні для нормального росту і розвитку дитини. На етапі розвитку дитини в раціоні обов'язково повинні бути продукти, багаті кальцієм. Кальцій, що міститься в молочних продуктах, засвоюється найкраще і є необхідним компонентом для здоров'я наших зубів, суглобів, кісток.

Вид молока, яке ви хочете купити

Існують чотири основних види молока: стерилізоване, пастеризоване, ультрапастеризоване, пряжене.

  • Пастеризоване молоко на заводі прогрівається за температури близько (70-75) °С— корисні компоненти молока при цьому зберігаються, а шкідливі бактерії знищуються. Пастеризоване молоко скисає через 5-10 діб. Воно містить всі корисні властивості, при цьому зберігати його потрібно в холодильнику. Ідеально підходить для щоденного вживання.
  • Пряжене молоко прогрівається за температури (85-99) °C впродовж декількох годин. Якщо порівнювати з пастеризованим молоком, то в ньому вищий відсоток жирності (зазвичай 6%), більше кальцію, заліза і вітаміну А, при цьому менше вітамінів С і В1. Термін зберігання пряженого молока — 5-7 діб.
  • Ультрапастеризоване молоко нагрівається при температурі до 150 °С впродовж декількох секунд. Завдяки таким технологічним операціям, виробники продовжують термін «нескисання» молока — за рахунок того, що в ньому залишається дуже мало сторонньої мікрофлори. Ультрапастеризоване молоко може зберігатися в закритій тарі без холодильника до 180 діб. Таке молоко можна брати з собою в поїздки, походи або використовувати в будь-яких умовах, де немає можливості зберігати продукти в холодильнику.
  • Стерилізоване молоко зберігається найдовше, що досягається за рахунок високотемпературної обробки (110-120 °С, 30 - 15хв. відповідно). При обробці в такому молоці знищується вся шкідлива мікрофлора і бактерії. Однак це не означає, що стерилізоване молоко не може бути корисним - наприклад, сьогодні випускається вітамінізоване стерилізоване молоко, яке має корисні для здоров'я властивості.

Відсоток жирності

Відсоток жирності — це другий за значимістю критерій вибору молока в магазині (після вибору типу молока). Сьогодні на полицях магазинів можна знайти молоко різної жирності - від 1% до 6%.

Що варто враховувати при виборі жирності молока:

  • Чим вище відсоток жирності, тим більше в молоці калорій (наприклад, в молоці 1% - 42 калорії, 2.6% - 52 калорії, 3.2% - 60 калорій). Кальцій засвоюється в поєднанні з вітаміном D, тому якщо ви вживаєте знежирене молоко, він може просто не засвоїтися (для засвоєння вітаміну D потрібна жирна їжа, багата цим вітаміном).
  • На вміст білка жирність молока не впливає.

Дата виготовлення і термін придатності

Якщо ви вже визначилися з видом молока і відсотком жирності, наступне, на що варто звернути увагу — це дата виготовлення, термін придатності та умови зберігання. Якщо дату виготовлення вказано нерозбірливо, ні в якому разі не купуйте таке молоко.

Цілісність упаковки

Аналогічна рекомендація стосується упаковки: якщо цілісність пакування порушено (або викликає підозри), купувати таке молоко не рекомендується. Бажано, щоб пакування або пляшка були оснащені спеціальною кришечкою або стрічкою, яка гарантує, що тара не буде розкрита до покупки.

Існує два способи фальсифікації молока: розбавити його водою або зробити з немолочних продуктів. Тому, перш за все, читайте етикетку. У складі має бути молоко, а не додаткові жири, консерванти, стабілізатори, які можуть бути додані для більш тривалого терміну зберігання. На пакуванні має бути вказано вміст вітамінів і мікроелементів на 100 грамів (поживна харчова цінність), калорійність (енергетична цінність), а також умови зберігання та термін придатності.

Якщо ж ви вирішили придбати молочні продукти на ринку, то будьте дуже уважні та користуйтеся наступними порадами:

Як вибрати свіже молоко

Колір свіжого і нерозбавленого молока буде насиченим, яскраво-білим. Якщо молоко хоч трохи, але прозоре, це означає, що його розбавили водою. Свіже молоко буде настільки жирним і густим, що крапля, нанесена на рівну поверхню, не розтечеться. Запах у свіжого молока буде солодкуватий, зіпсоване буде віддавати кислинкою, а розбавлене молоко і зовсім позбавлене аромату.

Як відрізнити свіжу сметану

Вагова домашня сметана повинна бути густою і однорідною. Її відтінок повинен бути наближений до кольору слонової кістки, ледве помітна жовтизна забезпечується вмістом жиру в продукті.

Запах домашньої сметани не повинен бути виразним – ні затхлості, ні кислоти, ні гіркуватості бути не повинно. На зіпсованість і непридатність сметани до споживання вказують грудкуватість і неоднорідність, відшарування сироватки.

Як відрізнити свіжий домашній сир

Правило якісно приготовленого свіжого домашнього сиру можна охарактеризувати «золотою серединою» – його консистенція і структура повинні бути чимось середнім між грубозернистим і повністю однорідним, надто вологим і занадто розсипчастим.

Допустимі злегка кислуваті смак і аромат, але при цьому вони повинні бути приємними. Надто кислий смак і запах запліснявілості, як і слизова поверхня, вказує на зіпсованість сиру.

Як вибрати вершкове масло

Його запах повинен бути злегка відчутний, також солодкуватий. Але головне колір. Свіже масло буде злегка жовтуватого відтінку, яскраво-жовтий колір вказує на несвіжість і залежаність (це результат окислення жирів, небезпечний для здоров’я). Запах несвіжого масла також буде більш відчутний, з домішками гіркуватий.

Занадто біле масло означає його ненатуральність, а якщо жовтуватий відтінок був досягнутий в результаті підфарбовування, то розтопивши скибочку такого масла в теплій горілці, ви побачите не тільки помутніння рідини, але і її забарвлення.

Визначення якості молока в домашніх умовах

Визначити якість молока зможуть лише фахівці у лабораторії, але є кілька "народних" способів. Про всяк випадок наводимо їх нижче:

  1. Наповніть склянку молоком з пакета і поставте її на аркуш білого паперу. Якщо у молока наявний червонуватий чи помаранчевий відтінок, це може говорити про наявність у складі порошку.
  2. Порошкове молоко не прокисає за кімнатної температури, а якщо потерти його між пальців, залишаться грудочки, схожі на вологе борошно.
  3. Щоб визначити, чи не розбавлене молоко водою, потрібно додати до столової ложки молока 2 ложки спирту і енергійно збовтати протягом 30-40 секунд. У нерозбавленому молоці пластівці з'являться вже через 5 секунд, але чим більше води додано у молоко, тим більше потрібно часу для появи пластівців. У склянку з теплою водою влийте молоко тонкою цівкою. Нерозбавлене водою молоко не одразу змішається з рідиною, а підніметься догори.
  4. Щоб визначити наявність у молоці крохмалю, додайте у столову ложку з молоком кілька крапель йоду. Якщо рідина отримає блакитний відтінок, у продукті наявний крохмаль. А у гарного молока під час додавання йоду колір стане жовтуватим.

Обирайте якісне молоко та молочні продукти і смакуйте з користю для свого здоров’я!

Поділитися:
Записатись на прийом
Графічна CAPTCHA
Введіть символи з малюнку.
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.

Графічна CAPTCHA
Введіть символи з малюнку.
http://www.18up.org/escort-kategori/gorukle-escort-gorukle-bayan-eskort/
http://www.allescortservices.com/bursa/gorukle-escort/
http://www.bursaland.com/eskort-bolum/evinize-gelen-escort http://www.localescortservices.com/bursa-category/gemlik-escort http://www.ontimeescorts.com/escort-kategorin/osmangazi-escort/ http://www.bursahighlife.com/bursa/inegol-escort/ http://www.dessof.com/bursa/nilufer-escort/ http://www.elisalanya.com/alanya/alanya-rus-escort/ http://www.turkz.net/kategori/belek-escort eskişehir escort mersin escort alanya escort bodrum escort havalimanı transfer
canlı bahis yap kaçak iddaa oyna illegal iddaa oyna illegal bahis siteleri illegal bahis oyna bahis siteleri