
На сьогоднішній день Україна є стратегічним партнером Китаю у товарообігу рослинною продукцією. Основною експортною культурою залишається кукурудза.
При експорті зерна на світовий ринок українські експортери повинні неухильно виконувати вимоги міжнародних договорів. Насамперед йдеться про дотримання фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки під час експорту до цієї країни ячменю, сої та кукурудзи.
Імпорт цих культур згідно з китайським законодавством відбувається на підставі протоколів фітосанітарних вимог, які є міжнародними договорами міжвідомчого характеру і які є обов’язковими для виконання суб’єктом господарювання.
Для здійснення у безпечний спосіб експорту ячменю, кукурудзи та сої з України в Китайську Народну Республіку Міністерство аграрної політики та продовольства України та Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю досягли домовленостей щодо фітосанітарних вимог до ячменю, сої та кукурудзи з країною походження Україна, що були викладені у Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог.
Особа, яка має намір експортувати ячмінь, кукурудзу або сою до Китаю зобов’язана:
- зареєструватися в управлінні Держпродспоживслужби відповідно до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин». Якщо суб’єкт зареєстрований, то подати копію документу, що підтверджує реєстрацію суб'єкта господарської діяльності;
- подати заяву до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області на проведення обстеження посівів кукурудзи, сої та ячменю у період вегетації на предмет відсутності шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї;
- надати інформацію щодо права власності (оренди) або документи щодо намірів купівлі продукції у сільгоспвиробників, впровадження інтегрованої системи захисту посівів, наявність оплати за обстеження посівів;
- подати заяву на проведення обстеження місць зберігання кукурудзи, ячменю та сої, із яких планується експорт, до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області або іншій області (за місцем знаходження складів);
- наявність оплати за обстеження посівів та за обстеження місць зберігання культури щодо виявлення шкідливих організмів.
У випадку експорту ячменю подається заява до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області про встановлення офіційного статусу виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa – карликової сажки на поле, із якого буде здійснено експорт врожаю до Китаю.
Експортувати зерно кукурудзи, сої та ячменю до КНР може будь-який суб’єкт господарювання, внесений до відповідних переліків: перелік осіб, які планують експорт цієї продукції до КНР та перелік місць зберігання, з яких планується експорт до Китаю.