
На виконання Указу Президента України від 07.12.2019 №894/2019 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей», Розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 1008-р, Доручення Прем’єр-міністра України за результатами селекторної наради за участі першої леді Олени Зеленської 15 грудня 2020 року у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Сумській області відбулась робоча зустріч з очільниками Асоціації «Спілка аграрних підприємств Сумської області» та Сумської обласної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Сумської області» під час якої розглядалися питання напрямків та джерел покращення системи шкільного харчування дітей у закладах освіти з урахуванням особливостей безпечності та якості продуктів від місцевого товаровиробника.
Також під час заходу обговорювалися питання щодо укладання меморандуму про наміри про співробітництво між Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області та Департаментом агропромислового розвитку, Департаментом освіти і науки Сумської облдержадміністрації, Сумською обласною радою, Сумською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, Спілкою аграрних підприємств Сумської області та Асоціація фермерів та приватних землевласників Сумської області.
Дана співпраця передбачатиме утворення організаційно-правових відносини між учасниками щодо забезпечення виконання доручення Голови Сумської обласної державної адміністрації з питань реалізації заходів напрямку створення умов для забезпечення харчування та поліпшення організації його в шкільних та дошкільних навчально-виховних закладах. Водночас, добропорядне виконання вимог чинного законодавства в визначених напрямках забезпечить в тому числі належний рівень здорового розвитку підростаючого покоління громадян на адміністративній території.
За підсумками зустрічі начальник Головного управління наголосив що кінцевою метою співпраці сторін є забезпечення доступним, здоровим та якісним харчуванням у школах кожної дитини – як у великому місті, так і в маленькому селі, що неприпустимо економити на здоров'ї дітей та заплющувати очі на кричущі проблеми й порушення які на сьогодні існують. До того ж з метою реалізації поставлених завдань з урахуванням змін законодавства, в т. ч. Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затверджено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах і автоматах, наприклад снеки, чіпси, сухарики, попкорн. Також буде заборонено продавати м’ясні й рибні продукти промислового виробництва. Регламентом передбачено, що в щоденному шкільному раціоні учнів повинні з’являтися злакові, овочі, фрукти, ягоди і молочні продукти та врегульовано питання організації харчування в зазначених закладах дітей з особливими дієтичним потребами.
В свою чергу керівники Асоціації «Спілка аграрних підприємств Сумської області» та Сумської обласної громадської організації «Асоціація фермерів та приватних землевласників Сумської області» завірили про наявну можливість і бажання виробників та переробників, які входять до їх складу забезпечувати органічною, безпечною та якісною продукцією власного виробництва навчально-виховні заклади Сумщини.