Новини

19 Березень 11:30
Уникайте харчових отруєнь, дотримуючись цих практик безпеки харчових продуктів! Як безпечно готувати рибу та молюски
Уникайте харчових отруєнь, дотримуючись цих практик безпеки харчових продуктів! Як безпечно готувати рибу та молюски

Здорова, збалансована дієта повинна включати принаймні 2 порції риби чи молюсків на тиждень, в тому числі 1 «жирну». Це тому, що риба та молюски є хорошими джерелами багатьох вітамінів та мінералів. Жирна риба, така як лосось та сардини багата довголанцюговими омега-3 жирними кислотами, які можуть допомогти зберегти ваше серце здоровим.

Риба, приготована на пару є більш здоровим вибором ніж смажена, але смаження може збільшити її жирність, особливо якщо вона готується в клярі.

Слід намагатися їсти найрізноманітнішу рибу та купувати її у зареєстрованих операторів ринку.

Різні види риб і молюсків забезпечують різні поживні речовини.

Жирна риба

До жирної риби належать:

  • оселедець;
  • лосось;
  • сардини;
  • шпроти;
  • форель;
  • скумбрія.

Свіжий і консервований тунець не входить до жирної риби.

Жирна риба має високий вмістом довголанцюгових омега-3 жирних кислот, які можуть допомогти запобігти серцевим захворюванням та є хорошим джерелом вітаміну D.

Деякі жирні риби містять кістки, які ви можете їсти. Сюди входять консервовані сардини та консервований лосось (але не свіжий лосось). Ці риби можуть допомогти зберегти наші кістки міцними, оскільки вони є джерелами кальцію та фосфору.

Нежирна риба

Тріска, пікша, камбала, минтай, коліс, мазка, камбала, червона кефаль, гарнір і тилапія – все це приклади білої риби.

Білою рибою є риба з низьким вмістом жиру, що робить їх однією з більш здорових, нежирних альтернатив червоному або обробленому м’ясу, яке, як правило, має більше жиру, особливо насичених жирів. Деякі види білої риби теж можуть бути джерелом омега-3 жирних кислот, наприклад морський окунь, морський лящ, калкан, палтус, але на в не тій кількості, ніж жирна риба.

Молюски

Молюски це креветки, мідії, морські гребінці, кальмари та лангустини. Молюски з низьким вмістом жиру, але вони являються джерелом селену, цинку, йоду та міді.

Деякі види молюсків, такі як мідії, устриці, кальмари та краби, також є хорошими джерелами довголанцюгових омега-3 жирних кислот, але вони містять його не так багато, як жирна риба.

Скільки риби нам їсти?

Здорова, збалансована дієта повинна включати принаймні 2 порції риби на тиждень, включаючи 1 жирну рибу. Більшість з нас не їдять стільки. Порція становить близько 140 г.

Однак для певних видів риби є рекомендації щодо максимальної кількості, яку ви повинні з’їсти.

Скільки жирної риби я повинен з’їсти?

Ми повинні їсти щонайменше 1 порцію (близько 140 г у варінні) жирної риби на тиждень.

Жирна риба може містити низький рівень забруднюючих речовин, які можуть накопичуватися в організмі.

Наступні люди повинні їсти не більше 2 порцій жирної риби на тиждень:

  • дівчатка;
  • жінки, які планують вагітність;
  • вагітні та жінки, які годують груддю.

Це пов’язано з тим, що забруднюючі речовини, що містяться в жирній рибі, можуть накопичуватися в організмі і впливати на подальший розвиток дитини в утробі матері.

Скільки білої риби слід з’їсти?

Ви можете спокійно їсти стільки порцій білої риби на тиждень, скільки завгодно, за винятком наступних видів, які можуть містити певні забруднювачі, як і жирна риба, це:

  • морський лящ;
  • морський окунь;
  • калкан;
  • палтус;
  • гірський лосось (також відомий як кам'яний вугор).

Той, хто регулярно їсть багато риби, повинен уникати частого вживання цих 5 видів риб та коричневого м’яса від крабів.

Незважаючи на те, що акула та марлін - це біла риба, існує окрема порада щодо того, скільки їх ви повинні їсти:

  • діти, вагітні жінки та жінки, які намагаються завагітніти не повинні їсти акулу, рибу-меч або марліна, оскільки вони містять більше ртуті, ніж інші риби;
  • інші дорослі повинні їсти не більше 1 порції акули, риби-меч або марлін на тиждень.

Багато видів акул та марлінів перебувають під загрозою зникнення, тому нам слід уникати вживання цих риб, щоб допомогти зупинити зникнення цих видів.

Скільки молюсків слід з'їсти?

Хоча рекомендується регулярним «рибожерам» уникати занадто частого вживання м’яса бурого краба, немає необхідності обмежувати кількість споживання м’яса білого краба. Максимально рекомендованих кількостей для інших видів молюсків немає.

Чи повинні діти та немовлята старше 6 місяців їсти рибу?

Дітям, які не досягли 16-річного віку, слід уникати вживання будь-якої акули, риби-меч або марліна. Це пов’язано з тим, що рівень ртуті в цих рибах може впливати на нервову систему дитини.

Уникайте давати немовлятам та дітям сирі молюски, щоб зменшити ризик харчового отруєння.

Можна давати хлопцям до 4 порцій жирної риби на тиждень, а дівчаткам не більше 2 порцій на тиждень. Це пов’язано з тим, що низький рівень забруднюючих речовин, що містяться в жирній рибі, може накопичуватися в організмі і може завдати шкоди дитині.

Прийом добавок з риб’ячого жиру

Якщо ви приймаєте добавки з риб’ячого жиру, пам’ятайте, що вони містять високий вміст вітаміну А. Це пов’язано з тим, що риба зберігає вітамін А у своїй печінці. Надмірна кількість вітаміну А протягом багатьох років може бути шкідливою.

Науково-консультативний комітет з питань харчування радить, що якщо ви приймаєте добавки, що містять вітамін А, ви не повинні вживати більше 1,5 мг на день з їжі та добавок разом. Вагітним жінкам рекомендується уникати прийому добавок, що містять вітамін А, включаючи добавки з риб’ячого жиру, оскільки надмірна кількість вітаміну А може завдати шкоди ненародженій дитині.

Харчова безпека пов’язана з рибою та молюсками

Вживання в їжу риби або молюсків, які не є свіжими або зберігалися та були приготовлені з порушенням правил гігієни, може спричинити харчове отруєння.

Молюски, такі як мідії, устриці, які є сирими або не ретельно звареними, можуть містити шкідливі віруси та бактерії, які можуть спричинити харчові отруєння. Ретельне приготування зазвичай вбиває будь-які бактерії або віруси.

Більшість молюсків, які ми їмо, готуються спочатку, але устриці часто подають сирими.

Сирі молюски, особливо устриці, можуть містити низький рівень деяких вірусів, таких як норовірус. Якщо ви подаєте устриці в сирому вигляді, будьте особливо обережні, купуючи та зберігаючи їх.

Також молюски можуть містити токсини.

Залежно від типу наявного токсину, симптоми після вживання забруднених молюсків можуть включати:

  • нудота;
  • блювота;
  • діарея;
  • головний біль;
  • оніміння;
  • утруднене дихання;
  • втрата пам’яті;
  • дезорієнтація;
  • болі в животі.

Ці токсини не розщеплюються під час варіння.

Агентство з харчових стандартів (FSA) радить людям похилого віку, вагітним жінкам, дуже маленьким дітям та людям, які страждають від поганого самопочуття, уникати вживання сирих або злегка приготовлених молюсків, щоб зменшити ризик харчового отруєння.

Покупка риби та молюсків

Вибираючи рибу та молюски, пам’ятайте:

  • купуйте рибу та молюски у зареєстрованих, як оператори ринку магазинах;
  • купляйте свіжу рибу або молюски, лише ті що охолоджені або тримаються на кризі;
  • роблячи покупки, купуйте рибу та молюски в останню чергу і везіть прямо додому;

купуючи або готуючи живі молюски, такі як мідії, переконайтеся, що зовнішня оболонка закрита, якщо вони відкриті, значить, молюск швидше мертвий, ніж живий. Можна навіть стукнути по раковині пальцем - якщо молюск зреагує і скоротиться, значить, все «ок», якщо реакції немає - такий морепродукт небезпечний для здоров’я.

Зберігання риби та молюсків

Під час зберігання риби дотримуйтесь цих гігієнічних порад:

  • кладіть рибу та молюсків у холодильник або морозильну камеру, як тільки повернетесь додому;
  • переконайтеся, що вся риба та молюски перебувають у закритих контейнерах, але не кладіть мідії, устриці, молюски та будь-які інші живі молюски у герметичні контейнери, бо їм потрібно дихати;
  • не зберігайте та не розморожуйте рибу або молюсків у воді;
  • не вживайте мідії, устриці, молюски або будь-яку іншу живу ракушку, якщо їх черепашки потріскані або ламаються, або якщо шкаралупа відкрита і не закривається, коли ви натискаєте на них.

Підготовка риби та молюсків

Дотримуйтесь цих гігієнічних порад, готуючи рибу:

  • ретельно мийте руки до і після поводження з рибою або молюсками;
  • не допускати контакту сирої риби, молюсків або рідини з живих молюсків з вареною або готовою їжею;
  • використовуйте окремі тарілки та посуд для приготування сирої риби, молюсків та іншої їжі;
  • розморожуйте заморожену рибу або молюски залишивши у холодильнику на ніч. Якщо вам потрібно швидко розморозити, ви можете скористатися мікрохвильовою піччю. Використовуйте настройку «розморожування» і переставайте розморожувати, коли риба «крижана», але гнучка;
  • не їжте молюсків або мідій, які не розкриваються при варінні. Цілком ймовірно, що молюск або мідія загинули і їсти їх небезпечно.

Алергія на рибу та молюски

Алергія на рибу або молюска досить поширена і може викликати важкі реакції.

Люди, які страждають алергією на один вид риби, часто реагують на інші види. Подібним чином люди, які страждають алергією на один вид молюсків, таких як креветки, краби, мідії або гребінці, часто реагують на інші типи.

Приготування риби або молюсків не забирає фактор алергічної реакції на такий продукт у людей у яких алергія на рибу або морепродукти.

Профілактика ботулізму

Не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю.

Купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.

Вживайте рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.

Поділитися:
Записатись на прийом
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.

http://www.18up.org/escort-kategori/gorukle-escort-gorukle-bayan-eskort/
http://www.allescortservices.com/bursa/gorukle-escort/
http://www.bursaland.com/eskort-bolum/evinize-gelen-escort http://www.localescortservices.com/bursa-category/gemlik-escort http://www.ontimeescorts.com/escort-kategorin/osmangazi-escort/ http://www.bursahighlife.com/bursa/inegol-escort/ http://www.dessof.com/bursa/nilufer-escort/ http://www.elisalanya.com/alanya/alanya-rus-escort/ http://www.turkz.net/kategori/belek-escort eskişehir escort mersin escort alanya escort bodrum escort havalimanı transfer
canlı bahis yap kaçak iddaa oyna illegal iddaa oyna illegal bahis siteleri illegal bahis oyna bahis siteleri