Новини

12 Лютий 14:29
Як уберегти себе від фальсифікату!
Як уберегти себе від фальсифікату!

Шановні споживачі, Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області наголошує щодо можливих фактів виробництва фальсифікованого меду. Щоб бути обізнаним і не потрапити на фальсифікат будьте пильними при виборі даного продукту. Особливу увагу звертайте на маркування. Інформація про харчовий продукт повинна бути державною мовою, надписи точні, чіткі, зрозумілі, розбірливі, розміщені на видному місці (на упаковці, етикетці) не повинні приховуватися іншою текстовою або графічною інформацією. На маркуванні зазначається наступна інформація: назва харчового продукту, фізичний стан харчового продукту, перелік/кількість інгредієнтів, наявність алергенів (виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем), термін придатності, умови зберігання, використання, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, країна походження, поживна цінність.

Інформація не повинна вводити вас в оману, особливо якщо це стосується властивостей і характеристик харчового продукту та наслідків їх споживання.

Продукція повинна походити з зареєстрованих потужностей або потужностей, на які видано експлуатаційний дозвіл.

Мед – це натуральна солодка речовина, вироблена бджолами з нектару рослин, яку збирають бджоли, змінюють за допомогою власних специфічних речовин, відкладають, зневоднюють, зберігають і залишають у стільниках для достигання.

Відповідно до походження мед буває: квітковий (нектарний) та падевий мед (отриманий головним чином з виділень комах, що живляться рослинами).

Мед повинен бути зрілим, щоб визначити зрілість меду, його підігрівають до 20 градусів, перемішуючи ложкою, потім ложку виймають і починають обертати, зрілий мед навертається на неї.

Чи не фальсифікований мед можна визначити за допомогою таких методів: борошно і крохмаль визначають, додавши до невеликої кількості розведеного водою меду краплю йоду. Якщо розчин посинів, це значить, що мед з борошном чи крохмалем. Якщо при додаванні оцтової есенції розчин зашипить – в меді є крейда. Якщо в водному розчині меду при додаванні невеликої кількості нітрату срібла випадає білий осад – був доданий цукор.

Як відрізнити підробку? У чашку не міцного теплого чаю додайте трохи меду. Якщо це дійсно мед то чай потемніє, але на дні осад не утворюється.

З часом мед каламутніє і густіє – і це вірна ознака хорошої якості.

Якщо навіть через місяці мед не загус, значить, він містить велику кількість фруктози і не володіє цілющими властивостями. Іноді мед під час зберігання ділиться на два пласти: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це говорить про те, що він незрілий, і тому його потрібно спожити якомога швидше – незрілий мед зберігається лише кілька місяців.

Несумлінні бджолярі не вивозять бджіл для збору нектару, а просто годують їх цукром. Цукровий мед – ненатуральний. Нічого корисного в ньому немає. Такий мед неприродно білий.

Найбільш часто зустрічається фальсифікатор меду – цукровий сироп. Цим же сиропом нерідко розбавляють недостиглий мед, щоб був солодшим. Мед з сиропом має підвищену вологість – це можна перевірити таким способом. Опустіть в мед шматочок хліба, а через 8-10 хвилин дістаньте його. У якісному меді хліб затвердіє. Якщо навпаки, розм'як або зовсім розповзся, то перед вами цукровий сироп.

Розмажте хімічним олівцем мед з папірця, можете розмазати пальцем, а на «медовій» смужці спробуйте що-небудь написати хімічним олівцем. Якщо через кілька секунд виявиться напис синього кольору, це значить, що в продукті присутні крохмаль або борошно.

Справжній мед має наступні ознаки:

  1. Якісний мед не скочується з ложки занадто швидко. Візьміть ложку меду і швидкими круговими рухами переверніть ложку кілька разів. Мед буде навертатися на неї, майже не стікаючи в банку.
  2. Занурте ложку в ємність з медом. Витягуючи ложку, оцініть характер набрякання меду. Хороший – буде утворювати стрічку, сідати «гірочкою», і на поверхні його утворюються горбинка.

Шановні споживачі, бережіть себе і своїх близьких, купуючи харчові продукти, звертайте особливу увагу на маркування товару, місце його виробництва та якість упаковки. Маєте повне право поцікавитись у оператора ринку про всю необхідну інформацію.

Поділитися:
Записатись на прийом
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.