
Під час апаратної наради при голові Лебединської РДА начальник Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Олександр Скварча доповів про застосування системи контролю якості та безпечності харчових продуктів (НАССР) у закладах освіти Лебединського району.
В ході доповіді начальник звернув увагу на головну мету системи – виключити можливість утворення токсинів у харчовій продукції, яку споживають діти і, як наслідок, попередити захворювання, зумовлені недоброякісними продуктами харчування, тому всі заклади освіти зобов’язані розробити та впровадити систему НАССР на харчоблоках для виробництва безпечної продукції.
Керівникам закладів освіти було наголошено про те, що вони повинні розібратись у програмах-передумовах системи НАССР та основних принципах роботи і зрозуміти, що саме вони несуть відповідальність за гігієнічно-санітарний стан харчоблоків, їдалень та безпечність продуктів. Першим підготовчим кроком у розробці системи НАССР має бути створення робочої групи НАССР з числа осіб відповідальних за організацію харчування та керівництва закладу, яка зобов’язана розробити блок-схеми технологічного процесу, визначити критичні точки контролю (ККТ), розробити повний опис харчового продукту та вести оформлену належним чином документацію. Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері.
Під час висвітлення питання, Олександр Скварча закцентував увагу на те, що Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області підготовлений Регіональний план заходів щодо створення належних умов для організації безпечного харчування в закладах освіти Сумської області на 2020-2022 роки та затверджений т. в. о. Голови Сумської обласної державної адміністрації у 2019 році в якому зазначені чіткі етапи переходу до нових вимог у галузі харчування з дотриманням вимог системи НАССР.
У заключній частині доповіді було зазначено, що впровадження системи НАССР є важливим інструментом для прийняття правильних рішень та зменшення ризику виникнення випадків харчових отруєнь у закладах освіти.