
Зміцнюємо імунітет, адже нині вирує епідемія коронавірусу та інших небезпечних захворювань, що змушує кожного з нас замислитися над тим, чим потрібно збагатити раціон харчування щоб протистояти захворюванню. Тому хотілося б нагадати, що саме мед та бджолина перга – це унікальний природній продукт, до складу яких входять поживні речовини вуглеводи, білки, мікроелементи, вітаміни, ферменти.
Мед підвищує імунітет та активує захисні сили організму. Багатий антиоксидантами, цей продукт допомагає організму впоратися з різними хворобами, відновлює здоров'я і виводить слиз з дихальних шляхів.
Мед – це натуральна солодка речовина, вироблена бджолами з нектару рослин, яку збирають бджоли, змінюють за допомогою власних специфічних речовин, відкладають, зневоднюють, зберігають і залишають у стільниках для достигання.
Мед повинен бути зрілим. Щоб визначити зрілість меду, його підігрівають до 20 градусів, перемішуючи ложкою, потім ложку виймають і починають обертати, зрілий мед навертається на неї.
Також якщо Ви хочете дізнатися, чи мед, який ви придбали не фальсифікований, то це можна визначити за допомогою таких методів: борошно і крохмаль визначають, додавши до невеликої кількості розведеного водою меду краплю йоду. Якщо розчин посинів, це значить, що мед з борошном чи крохмалем. Якщо при додаванні оцтової есенції розчин зашипить – в меді є крейда. Якщо в водному розчині меду при додаванні невеликої кількості нітрату срібла випадає білий осад - був доданий цукор.
Як відрізнити підробку.
У чашку не міцного теплого чаю додайте трохи меду. Якщо це дійсно мед то чай потемніє, але на дні осад не утворюється.
З часом мед каламутніє і густіє - і це вірна ознака хорошої якості.
Якщо навіть через місяці мед не загус, значить, він містить велику кількість фруктози і не володіє цілющими властивостями. Іноді мед під час зберігання ділиться на два пласти: густіє тільки знизу, а зверху залишається рідким. Це говорить про те, що він незрілий, і тому його потрібно спожити якомога швидше – незрілий мед зберігається лише кілька місяців.
Несумлінні бджолярі не вивозять бджіл для збору нектару, а просто годують їх цукром. Цукровий мед – ненатуральний. Нічого корисного в ньому немає. Такий мед неприродно білий.
Найбільш часто зустрічається фальсифікатор меду – цукровий сироп. Цим же сиропом нерідко розбавляють недостиглий мед, щоб був солодшим. Мед з сиропом має підвищену вологість – це можна перевірити таким способом. Опустіть в мед шматочок хліба, а через 8-10 хвилин дістаньте його. У якісному меді хліб затвердіє. Якщо навпаки, розм'як або зовсім розповзся, то перед вами цукровий сироп.
Розмажте хімічним олівцем мед з папірця, можете розмазати пальцем, а на «медовій» смужці спробуйте що-небудь написати хімічним олівцем. Якщо через кілька секунд виявиться напис синього кольору, це значить, що в продукті присутні крохмаль або борошно.
Справжній мед має наступні ознаки:
- Якісний мед не скочується з ложки занадто швидко. Візьміть ложку меду і швидкими круговими рухами переверніть ложку кілька разів. Мед буде навертатися на неї, майже не стікаючи в банку.
- Занурте ложку в ємність з медом. Витягуючи ложку, оцініть характер набрякання меду. Хороший буде утворювати стрічку, сідати «горочкой», і на поверхні його утворюється горбинка.