
Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах, від виробництва до приготування та вживання їжі, тому виробники та реалізатори продуктів харчування повинні забезпечувати дотримання вимог законодавства, яким встановлено надання споживачам інформації про харчові продукти з метою забезпечення високого рівня захисту здоров’я громадян і задоволення їхніх соціальних та економічних інтересів.
Зі свого боку споживач при виборі харчових продуктів повинен обов’язково звертати увагу на зовнішній вигляд товару, упаковку, а також на маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником, відповідно до Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», в якому встановлено, що оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт з переліком обов’язкової інформації про харчові продукти.
Але звертаємо Вашу увагу на те, що в зв’язку з введенням воєнного стану в Україні обов’язкова інформація про харчовий продукт, що зазначається на його маркуванні відповідно до статті 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» може відрізнятися від фактичних параметричних значень цього продукту, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2022 № 186.
Виходячи із вищезазначеного, внаслідок вимушених змін рецептури, які пов’язані з відсутністю або недостатністю відповідної сировини, на період дії воєнного стану незмінною та обов’язковою залишається інформація про харчовий продукт, що включає:
- назву харчового продукту;
- кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
- мінімальний термін придатності або дата «вжити до».
При цьому споживач, у будь-який можливий спосіб, повинен бути поінформований, оператором ринку, про наявність речовин у харчовому продукті, які можуть спричинити алергічні реакції або непереносимість.