
Анізакідо́з — зоонозний гельмінтоз з групи нематодозів, що характеризується ураженням травної системи, спричинений паразитуванням личинкових стадій нематод родини Anisakidae в організмі людини.
Джерелом зараження цими гельмінтами слугує риба (переважно морська), яка є носієм личинок. Зараження відбувається при вживанні в їжу заражених риб, ракоподібних (креветки, краби) і молюсків (кальмари) в сирому, копченому, слабосоленому, непрожареному вигляд. Більшість личинок, які потрапили в організм людини гинуть.
Симптоми анізакідозу - нудота, блювання, біль у животі, діарея, гарячка, еозинофілія і алергія. Прояви починаються впродовж 24 годин після вживання інфікованих морепродуктів і можуть бути схожими на пептичну виразку або новоутворення, зі скаргами на біль у верхній частині живота.
Для попередження анізакідозу слід пам’ятати:
- ні в якому разі не можна вживати сиру рибу і рибу швидкого посолу;
- необхідно піддавати рибу знезараженню або одним з термічних методів (заморожування, прогрівання) або посолом. Анізакіди в рибі гинуть при наступних умовах: при температурі понад 60 ° С гинуть протягом 10 хвилин; при температурі в рибі, ракоподібних і молюсків - 20 ° С протягом доби, з наступним витримуванням протягом 7 діб при температурі не вище - 18 ° С; при - 30 ° С личинки гинуть за 10 хвилин.
Ветеринарно-санітарна оцінка риби при анізакідозі.
При виявленні в середній пробі риби в порожнині тіла та на внутрішніх органах візуально видимих неживих личинок анізакід (в одному досліджуваному екземплярі до 10 личинок) вона направляється у вільну реалізацію при наявності в етикетці даних, що риба може містити неживих личинок анізакід.
При наявності в порожнині тіла та на внутрішніх органах риби в середній пробі візуально видимих неживих личинок анізакід (в одному досліджуваному екземплярі понад 10 личинок), партія направляється на технологічну обробку з видаленням внутрішніх органів.
При виявленні у м’язових тканинах патраної риби або рибних продуктів неживих личинок анізакід :
- до 5 неживих екземплярів личинок на кілограм м’язової тканини – реалізація без обмежень;
- 6 і більше неживих екземплярів личинок на кілограм м’язової тканини – риба направляється на виробництво фаршевих виробів.
Також наголошуємо, що для збереження свого здоров’я і здоров’я близьких, необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.