
Безпечне харчування дітей в закладах освіти є пріоритетним для органів державного контролю, адже від цього залежить здоров'я наших дітей, здоров'я нашого майбутнього, особливо коли йдеться про приготування, зберігання або закупівлю продуктів, то повинен здійснюватися контроль усіх небезпечних факторів, які можуть бути у харчовому продукті. Для цього необхідно ефективне запровадження системи НАССР.
НАССР – це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Застосування системи НАССР полягає в ідентифікації можливих небезпечних факторів, встановленні того, де і як небезпечні фактори можуть бути усунуті, попереджені або приведені до прийнятного рівня, розробці відповідних заходів і навчання персоналу, впровадженні заходів на практиці та документування процедур.
Тому, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області, з метою підвищення обізнаності з вимогами законодавства про які потрібно знати при впровадженні НАССР у їдальнях шкіл, дитячих садків постійно проводяться навчання у закладах освіти.
На базі Садівського закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Садівської сільської ради Сумського району Сумської області 16.12.2021 управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини було проведено семінар для директорів загальної середньої освіти, завідувачів філій, завідувачів дошкільних закладів освіти, відповідальних за організацію харчування.
Під час навчання були охопленні питання щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти, а саме створення групи НАССР, визначення сфери застосування системи НАССР, повний опис харчового продукту, блок схеми технологічного процесу. Було обговорено усі технологічні етапи, які можуть мати вплив на безпечність: назви процесів, нумерація процесів, вхід сировини та матеріалів, що контактують з продуктом, видалення відходів, температурні режими, критично контрольні точки і зони ризику та продемонстровано як складається блок-схема технологічного процесу виробництва кондитерського виробу. Присутніми було задано ряд питань, на які вони отримали вичерпні відповіді.
Також повідомляємо, що відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті.