Новини

03 Серпень 09:48
БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, М'ЯСО ПТИЦІ!
БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, М'ЯСО ПТИЦІ!

Одним із аспектів реалізації політики здорового харчування це безпека при вживанні та приготуванні тих чи інших харчових продуктів. В даній статті ми зупинимось на ризиках пов’язаних з вживанням м’яса птиці.

В даній статті ми розглянемо Канадське бачення таких питань як: Птиця і харчові отруєння, Шопінг, Охолодження, Приготування, Розморожування, Начинка, Кулінарія, Залишки їжі (інформація взята з офіційного сайту уряду Канади).

Птиця і харчові отруєння

М’ясо птиці (індичка, курка, заморожені курячі продукти в паніровці, качка та гуска) може стати чудовим доповненням до сімейних страв. Проте птиця може спричинити харчове отруєння, якщо вона неправильно:

  • зберігається
  • підготовлена
  • приготована.

Правильне поводження з птицею запобігає поширенню бактерій у вашому холодильнику, прилавках або посуді. Ви можете захистити свою сім'ю від харчового отруєння, дотримуючись простих порад.

Ризики для здоров'я

Нерідко сира птиця може бути «заражена» бактеріями Salmonella або Campylobacter. Завжди готуйте птицю до безпечної температури в середині продукту, щоб знищити бактерії. Salmonella та Campylobacter є основними причинами бактеріальних харчових захворювань (харчових отруєнь). Кожен може захворіти сальмонельозом або кампілобактером, більшість людей одужує через кілька днів. Проте деякі групи людей піддаються більшому ризику захворювань:

Інші також можуть бути інфіковані бактеріями і не захворіти, або не проявляти жодних симптомів. Однак вони все ще можуть поширювати інфекцію іншим.

Шопінг

  • купуйте холодну або заморожену їжу в кінці походу по магазинах
  • перевірте термін придатності до свіжої птиці (ці дати не гарантують безпечність продукту, але вони вказують на свіжість і потенційний термін придатності)
  • переконайтеся, що упаковка не розірвана та не протікає
  • покладіть птицю в окремий поліетиленовий пакет на дно продуктового кошика (це тримає його та його соки подалі від іншої їжі, використовуйте поліетиленовий пакет із відділу продуктів, якщо його немає у відділі м’яса)
  • тримайте маленьких дітей подалі від сирої птиці в магазині
  • якщо ви використовуєте багаторазові пакети або контейнери для продуктів, використовуйте той самий пакет або контейнер для сирої птиці (позначте пакет)
  • часто мийте багаторазові пакети з продуктами, особливо якщо ви використовуєте їх для перенесення сирої птиці.

Зберігання:

  • помістіть птицю в чистий контейнер або поліетиленовий пакет, щоб не виливалися «сирі соки», що витікає з м’яса
  • негайно помістіть його в холодильник або морозильну камеру подалі від незапакованих продуктів
  • переконайтеся, що у вашому холодильнику встановлено температуру +4 °C або нижче, а в морозильній камері – температуру -18 °C або нижче
  • готуйте свіжу птицю протягом 2-3 днів після покупки
  • заморозте її, якщо не плануєте готувати через 2-3 дні
  • зберігайте її добре загорнутим у морозилці до 1 року.

Приготування

Коли ви готуєте птицю, бактерії можуть поширюватися на інші продукти, поверхні або людей. Щоб не захворіти, дотримуйтесь простих правил:

  • ніколи не промивайте птицю перед приготуванням, тому що бактерії можуть поширюватися всюди, куди бризкає вода
  • завжди мийте руки до і після того, як торкаєтеся сирої птиці( мити теплою водою з милом не менше 20 секунд, використовуйте спиртовмісні засоби для очищення рук, якщо немає мила та води)
  • під час приготування використовуйте окрему тарілку, обробну дошку та інструменти
  • очистіть все кухонним миючим засобом або розчином відбілювача, а потім промийте водою
  • до і після приготування птиці очистіть: інструменти, посуд, обробні дошки, кухонні поверхні
  • протріть кухонні поверхні паперовими рушниками або використовуйте свіжу кухонну ганчірку, щоб уникнути перехресного забруднення (не використовуйте губки, оскільки їх важче вберегти від бактерій).

Розморожування

Найбезпечніше розморожувати заморожену сиру птицю в холодильнику. Завжди розморожуйте продукти в холодильнику, холодній воді або мікрохвильовій печі.
Розморожування птиці при кімнатній температурі може сприяти розвитку бактерій.

Розморожування птиці в холодильнику

Дотримуйтесь цих порад:

  • покладіть м’ясо птиці грудкою догори в чистий контейнер або тарілку, щоб утримувати будь-який сирий сік, який може витікати
  • тримайте контейнер або блюдо на нижній полиці холодильника, щоб запобігти витоку соку на інші продукти
  • розморожувати птицю протягом 24 годин на кожні 2,5 кг
  • готуйте птицю відразу після її розморожування

Ви можете безпечно повторно заморозити розморожену птицю, якщо м’ясо все ще холодне (+4°C або нижче).

Розморожування птиці в холодній воді

Якщо ви вирішили розморозити птицю у воді, це можна зробити двома способами:

1. Під холодною проточною питною водою:

  • ретельно очистіть і продезінфікуйте раковину перед розморожуванням птиці
  • загорніть птицю в герметичний пластик або зберігайте її в оригінальній упаковці, щоб запобігти перехресному забрудненню
  • полийте птицю холодною водою, поки вона не розморозиться.

2. Замочіть птицю в холодній питній воді:

  • використовуйте чистий контейнер для зберігання птиці
  • переконайтеся, що він загорнутий у герметичний пластик, щоб запобігти перехресному забрудненню
  • покладіть його грудкою вниз і залийте холодною водою
  • міняйте воду кожні 30 хвилин, щоб поверхня залишалася холодною, поки вона не відтане.

Розморожену в холодній воді птицю слід відразу варити. Приготовану птицю можна знову заморозити після того, як ви наріжете м’ясо та очистите його від кісток.

Розморожування птиці в мікрохвильовці

Якщо ви використовуєте мікрохвильову піч для розморожування птиці, вона може розморозитися нерівномірно. У птиці будуть гарячі та холодні точки. Готуйте відразу. Використовуйте лише контейнери, кришки та обгортки, які можна використовувати в мікрохвильовій печі. Вийміть їжу з упаковки, яка не придатна для використанні в мікрохвильовці (небезпечної для мікрохвильової печі).

Начинка

Начинка волога, повільно нагрівається й остигає. Це робить її ідеальним місцем для розвитку бактерій.

Зберігайте свою начинку в безпеці:

  • готуйте її окремо в окремому посуді в духовці або на плиті (внутрішня температура начинки повинна бути не менше +74°)
  • птицю фаршируйте нещільно, безпосередньо перед смаженням (витягніть фаршировану птицю, як тільки вся птиця та в середині фаршу внутрішня температура досягне +82°C).

Кулінарія (приготування)

Ніколи не їжте сиру або недостатньо проварену птицю. Дотримуйтесь цих порад:

  • переконайтеся, що температура найтовстішої частини грудки становить 82°C для цілих птахів і 74°C для шматків: використовуйте цифровий харчовий термометр, щоб перевірити внутрішню температуру птиці; стежте, щоб термометр не торкався кістки; вимийте термометр та посуд, який використовувався для сирої або частково приготовленої птиці, перш ніж використовувати їх знову
  • дотримуйтесь інструкцій із приготування заморожених сирих курячих продуктів, таких як: курка фрі, стрипси, бургери та нагетси
  • ніколи не використовуйте мікрохвильову піч для приготування птиці, включно з сирими продуктами з птиці в паніровці: птиця прогрівається нерівномірно; деякі частини курки можуть бути недовареними.

Залишки їжі

Скористайтеся цими порадами, щоб зберегти залишки їжі в безпеці:

  • охолодіть або заморозьте всі залишки птиці протягом 2 годин після приготування
  • м'ясо великої вареної птиці наріжте та видаліть кістки
  • розділіть залишки окремо в неглибокі контейнери, щоб вони швидко охолонули (ставите в холодильник після закінчення пароутворення та не накривайте кришку або нещільно загорніть її, доки їжа не охолоне)
  • стежте, щоб варене м'ясо не контактувало з сирим м'ясом
  • не наповнюйте холодильник занадто великою кількістю продуктів, щоб холодне повітря могло ефективно циркулювати
  • використайте охолоджені залишки якомога швидше, протягом 2-4 днів
  • якщо розігріваєте, переконайтеся, що їжа приготовлена до внутрішньої температури +74°C, не розігрівайте ті самі залишки більше одного разу.
Поділитися:
Записатись на прийом
Графічна CAPTCHA
Введіть символи з малюнку.
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.

Графічна CAPTCHA
Введіть символи з малюнку.
http://www.18up.org/escort-kategori/gorukle-escort-gorukle-bayan-eskort/
http://www.allescortservices.com/bursa/gorukle-escort/
http://www.bursaland.com/eskort-bolum/evinize-gelen-escort http://www.localescortservices.com/bursa-category/gemlik-escort http://www.ontimeescorts.com/escort-kategorin/osmangazi-escort/ http://www.bursahighlife.com/bursa/inegol-escort/ http://www.dessof.com/bursa/nilufer-escort/ http://www.elisalanya.com/alanya/alanya-rus-escort/ http://www.turkz.net/kategori/belek-escort eskişehir escort mersin escort alanya escort bodrum escort havalimanı transfer
canlı bahis yap kaçak iddaa oyna illegal iddaa oyna illegal bahis siteleri illegal bahis oyna bahis siteleri