
Відділом безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було проведено онлайн-семінар для представників територіальних громад та закладів освіти на тему: «Основні вимоги законодавства про які потрібно знати при впровадженні НАССР у їдальнях шкіл, дитячих садках та аналогічних закладах».
У даному заході прийняло участь 1197 осіб від територіальних громад та закладів освіти.
Під час семінару було розглянуто методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти затверджені наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.11.2020 року № 2347. Дані настанови розроблені з метою практичної підтримки при впровадженні НАССР.
Також детально було роз’яснено, що для ефективного функціонування системи НАССР та підтримання гігієнічних умов на всіх етапах ланцюга виготовлення харчових продуктів, повинні бути розроблені, за потреби задокументовані і повністю впроваджені закладом освіти програми – передумови, адже вони забезпечують основу для ефективного застосування процедур, які базуються на принципах HACCP і є першим етапом впровадженням таких процедур. Сфера застосування програм-передумов повинна охоплювати усі ймовірні загрози безпечності харчових продуктів.
Програми-передумови системи НАССР мають охоплювати такі процеси:
- Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення;
- Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок;
- Вимоги до планування та стану комунікацій - вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо;
- Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
- Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь);
- Здоров’я та гігієна персоналу;
- Захист продуктів від сторонніх домішок; поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності;
- Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби;
- Зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
- Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками;
- Зберігання та транспортування;
- Контроль за технологічними процесами;
- Маркування харчових продуктів та поінформованість споживачів.