Новини

17 Лютий 10:55
Головним управлінням доведено в судовому порядку законність виданого припису великій торгівельній мережі щодо усунення грубих порушень температурних умов зберігання харчових продуктів
Головним управлінням доведено в судовому порядку законність виданого припису великій торгівельній мережі щодо усунення грубих порушень температурних умов зберігання харчових продуктів

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у 2020 році надійшла скарга споживача про те, що в однієї із великих торгівельних мереж в місті Суми ним було виявлено невідповідності при зберіганні харчових продуктів з порушенням температурних режимів.

З метою перевірки фактів викладених у скарзі, спеціалістами Головного управління проведена позапланова перевірка, за результатами якої було встановлено суттєві порушення умов зберігання харчових продуктів.

Зокрема, магазином не дотримувались температурні режими при зберіганні кондитерських виробів (тортів, тістечок та ін.) в холодильній вітрині магазину. Так, згідно маркування виробника, торти повинні були зберігатися при температурі +4-8 °С, тоді як при вимірюванні температури за допомогою пірометра було зафіксовано температуру +12-13 °С. Окрім того, температура на датчику холодильної вітрини не відповідала температурі фактичній при якій продукт знаходився на вітрині. Додатковим підтвердженням того, що температурні режими не контролювалась оператором ринку було й те, що в холодильній вітрині виявлено багет з шинкою паковання якого було роздуте.

Звертаємо увагу споживачів, що температура помітно впливає на псування продуктів та ріст мікроорганізмів. Найбільш швидко виникаючі види псування спричиняють бактерії – це грамнегативні палички, грампозитивні спороутворювальні мікроорганізми (наприклад Bacillus, Clostridium), молочнокислі і інші грампозитивні бактерії (Micrococcus). Патогенні мікроорганізми можуть викликати як інфекційні захворювання, так і харчові отруєння, у зв’язку із властивою їм здатністю до синтезу позаклітинних токсинів. Так, розвиток Staphylococcus aureus (Стафілокок) призводить до швидкого накопичення ним ентеротоксину. До мікроорганізмів псування також відносять гриби і дріжджі. Найпоширеніші плісеневі гриби родів Aspergillus і Penicillium, що розмножуються конідіями. Деякі родини грибів призводять до пліснявіння харчової продукції. Цвіль розвивається на продуктах провокуючи накопичення токсичних (отруйних) речовини в харчових продуктах – мікотоксикози.

Окрім того, зберігання овочів та фруктів магазину відбувалося фактично в торгівельних залах при температурі від +19 0С до +22 0С. Тоді як згідно ДСТУ, технічних регламентів, декларацій виробників, декларацій постачальника/виробника, якісних посвідчень на плодоовочеву продукцію встановлено, що температура зберігання повинна бути значно меншою (від 0 до +130С). Більше того, торгівельна мережа повністю ігноруючи вимоги діючого законодавства встановила на інформаційних табличках (цінниках) для всіх овочів та фруктів однакову температуру зберігання в торгівельному залі «до +250 С». Дана інформація про плодоовочеву продукцію, яку нанесено на цінниках в торгівельному залі, суперечить нормативним документам та може вводити споживача в оману.

Слід наголосити, що період псування плодоовочевої продукції залежить переважно від видових особливостей мікроорганізмів, температури, вологості і газового складу середовища. Питання вологості і газового складу в торговому залі регулювати в край важко та й у даного оператора ринку ці показники не контролюються, що теж збільшує ймовірність псування плодоовочевої продукції тим більш за умови не дотримання умов зберігання в рази. Також і стосовно видових особливостей мікроорганізмів, які потраплять до плодів при вирощуванні, збиранні та від людей, тисячі яких, проходить повз плодоовочевої продукції.

Враховуючи вищевикладене, за результатом проведення перевірки було видано припис про усунення виявлених порушень умов зберігання харчових продуктів. Також, слід зазначити, що виявлені порушення температурних умов зберігання харчових продуктів безумовно становили загрозу для здоров’я людини, у зв’язку з чим до оператора ринку були застосовані штрафні санкції в розмірі 50 000 грн.

  • , зазначений оператор ринку замість усунення виявлених порушень, вдався до судового оскарження припису та застосованих штрафних санкцій до Дніпропетровського окружного адміністративного суду та в обґрунтування позовних вимог послався на те, що на харчові продукти, які знаходяться в торгівельному залі не поширюються визначені виробником та/або постачальником температурні режими їх зберігання та граничні терміни придатності та відповідні умови торгівельною мережею можуть визначатися на власний розсуд.

В судовому порядку відділом правового забезпечення доведено обґрунтованість висновків зазначених у приписі. У зв’язку з чим, рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.01.2021 року по справі № 160/10892/20 в задоволенні позовних вимог було відмовлено повністю. Відповідне судове рішення підтверджує необхідність неухильного дотримання торгівельними мережами температурних умов зберігання харчових продуктів, в тому числі в разі їх переміщення до торгівельного залу.

Окрім того, Третім апеляційним адміністративним судом були скасовані ухвали Дніпропетровського адміністративного суду про зупинення дії двох раніше виданих приписів, відтак апеляційним судом поновлено обов’язкову дію приписів що передбачає негайне усунення оператором ринку всіх раніше виявлених порушень у сфері безпечності харчових продуктів на території м. Суми.

Головне управління звертає увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері поводження з харчовими продуктами на необхідність неухильного дотримання температурних умов зберігання харчової продукції визначених в чинному законодавстві, ДСТУ та супровідних документах постачальника. У випадку фіксації невідповідності щодо температурних умов зберігання харчової продукції до винної особи будуть застосовані штрафні санкції в розмірі 60 тис.грн. для юридичних осіб та 36 тис. грн. для фізичних осіб підприємців.
Поділитися:
Записатись на прийом
4 + 4 =
Розв’яжіть цей простий математичний приклад і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.

17 + 1 =
Розв’яжіть цей простий математичний приклад і введіть відповідь. Наприклад, для 1+3 введіть 4.
http://www.18up.org/escort-kategori/gorukle-escort-gorukle-bayan-eskort/
http://www.allescortservices.com/bursa/gorukle-escort/
http://www.bursaland.com/eskort-bolum/evinize-gelen-escort http://www.localescortservices.com/bursa-category/gemlik-escort http://www.ontimeescorts.com/escort-kategorin/osmangazi-escort/ http://www.bursahighlife.com/bursa/inegol-escort/ http://www.dessof.com/bursa/nilufer-escort/ http://www.elisalanya.com/alanya/alanya-rus-escort/ http://www.turkz.net/kategori/belek-escort eskişehir escort mersin escort alanya escort bodrum escort havalimanı transfer
canlı bahis yap kaçak iddaa oyna illegal iddaa oyna illegal bahis siteleri illegal bahis oyna bahis siteleri