
Сучасний ринок пропонує покупцеві велику кількість насіння найрізноманітніших культур і сортів. При покупці варто віддати перевагу фірмам, які не тільки гарантують чистосортність і якість насіння, а й виконують його спеціальну обробку. Застосовувані для неї препарати прискорюють проростання і сприяють подальшому зростанню, захищають від хвороб і шкідників.
Якщо ви використовуєте необроблене або зібране на власному городі насіння, потрібна його передпосівна обробка. Розглянемо прийоми передпосівної підготовки насіння, які найчастіше застосовують у домашніх умовах.
Калібрування. Проводиться для визначення якості насіння. Для цього насіння занурюють у водний 3-5% розчин кухонної солі або в воду на 5 хвилин, енергійно перемішують і 3-5 хвилин відстоюють. Розчин з «спливлим» насінням зливають, а осіле на дно посудини насіння добре промивають в проточній воді і підсушують. Таке насіння буде більш виповненим та життєздатним.
Дрібнонасінні культури можна розсортувати за допомогою пластмасової наелектризованої палички. Для цього потрібно розсипати насіння тонким шаром на аркуші паперу і паличкою, натертою суконною тканиною, провести над ними на висоті 1-2 см. До палички буде притягуватись порожнє і недозріле насіння.
Знезараження (протруювання). Запобігає розвитку різних захворювань рослин і може бути гідротермічним або хімічним.
Хімічне протруювання виконують сухим (наносять порошкоподібні пестициди на поверхню насіння) і напівсухим (змочують насіння водою, а потім «опорошують» пестицидами) способом. Для хімічного знезараження насіння у домашніх умовах краще застосувати 0,5-1% розчин перманганату калію, питної соди (5 г на 1 л води) з витримкою 20 хвилин; 10% розчин перекису водню, попередньо нагрітий до +38 ... + 45°С з витримкою 7-8 хвилин.
Гідротермічне знезараження – це чергування обробки насіння гарячою, а потім холодною водою. Температуру гарячої води при цьому підтримують в межах +48 ... + 53 °С, час обробки 15-20 хвилин.
Стратифікація. Застосовується, щоб прискорити проростання насіння рослин, які відрізняються тривалим періодом спокою або проростання, і підвищити життєздатність насіння холодостійких культур.
Насіння замочують до повного набухання в теплому приміщенні, потім рівномірно змішують з вологим промитим піском в співвідношенні 1: 3. Суміш засипають шаром 15-17 см в невеликі дерев'яні ящики або інші ємності і поміщають в холодильну камеру (холодне приміщення) з температурою 0 ... + 5°С. Суміш періодично перемішують, при необхідності зволожують. Тривалість періоду стратифікації залежить від культури і триває від 30 до 120 діб. Після обробки насіння очищають від піску або висівають разом з ним. При підзимному посіві стратифікація насіння відбувається в природних умовах в ґрунті.
Загартування. Застосовується, щоб підвищити витривалість теплолюбних культур (томату, перцю, баклажана, кавуна, дині) до низьких температур і до коливань температури. Набрякле насіння протягом декількох днів піддають дії змінних температур: позитивних (+18 ... + 20°С) і негативних (-1 ...- 3°С), чергуючи їх приблизно через 12 годин, або короткочасно проморожують, витримуючи постійно при температурі +2 ... + 5°С від 5 до 20 днів. Потім насіння тримають при кімнатній температурі до посіву.
Замочування насіння. Проводиться для більш ранньої і дружної появи сходів. Для замочування мішечок з насінням занурюють в ємність з чистою водою на 3 години, потім виймають, а через 5-6 годин знову опускають на 2-3 години і так далі поки вони не проростуть. Кращий спосіб замочування – насипати насіння тонким шаром безпосередньо на дно любої ємності або на тканину і періодично змочувати. Змочені насінини зверху накривають вологою тканиною. Насіння холодостійких рослин замочують і пророщують при температурі +15 ... +20 С, теплолюбних при + 25С. Тривалість замочування насіння:
- рослин з родин гарбузових, капустяних і бобових 12-20 годин;
- пасльонових, лободових і айстрових 24-40;
- гречаних, цибулевих і селерових 50-70 годин.
Проросле насіння необхідно відразу висівати у помірно вологий ґрунт.
Бажаємо всім гарних врожаїв!