Новини

27 Липень 09:45
Харчові настанови на основі їжі
Харчові настанови на основі їжі

Дієтичні вказівки на основі харчових продуктів (також відомі як дієтичні піраміди) мають на меті створити основу для громадської політики щодо харчових продуктів і харчування, охорони здоров’я та сільського господарства, а також освітніх програм щодо харчування з метою виховання здорових харчових звичок і способу життя. Вони надають поради щодо харчових продуктів, груп харчових продуктів і моделей харчування, щоб забезпечити широку громадськість необхідними поживними речовинами для зміцнення загального здоров’я та запобігання хронічним захворюванням.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області продовжує публікацію ряду статей в яких висвітлюватимуться підходи різних країн стосовно культури споживання продуктів харчування, так би мовити «Дієтичні настанови на основі продуктів харчування» та ознайомить з дієтичними рекомендаціями на основі харчових продуктів Канади та більш детально зупинимся на питанні «Як обмежити їжу з високою обробкою».

Дієтичні рекомендації на основі харчових продуктів – Канада. Слід обмежити вживання їжі та напоїв, які піддалися обробці, оскільки вони не є частиною здорового харчування.

Їжа з високим ступенем обробки – це оброблена або готова їжа та напої, які додають до раціону канадців надлишок натрію (солі), цукру або насичених жирів, може включати:

  • солодкі напої
  • сиропи і джеми
  • шоколад і цукерки
  • картопляні чіпси і кренделі
  • соуси, заправки та підливи
  • морозиво та заморожені десерти
  • хлібобулочні вироби, такі як кекси та тістечка
  • фаст-фуди, такі як картопля фрі та бургери
  • заморожені перші страви, такі як паста та піца
  • оброблене м’ясо, наприклад ковбаси та м’ясні делікатеси

Наше харчове середовище змінюється. Продукти з високим ступенем обробки легкодоступні, і люди їдять їх більше. Вживання продуктів із високим ступенем обробки збільшує споживання натрію, цукру або насичених жирів. Вживання занадто великої кількості натрію, цукру або насичених жирів може збільшити ризик хронічних захворювань.

Натрій. Надлишкове споживання натрію може призвести до підвищення артеріального тиску, що може призвести до серцевих захворювань. Натрій часто додають в продукти, щоб зберегти їх (як консервант), а також для смаку. Основним джерелом натрію є харчові продукти з високим ступенем обробки.

Цукри. Вживання великої кількості їжі та напоїв із додаванням цукру пов’язане з підвищеним ризиком:

  • ожиріння
  • діабет 2 типу

Вживання занадто багато солодких напоїв пов’язане з підвищеним ризиком карієс у дітей.

Насичені жири. Заміна продуктів, які містять переважно насичені жири, на продукти, які містять здорові жири, може допомогти знизити ризик серцевих захворювань.

Оброблене м'ясо. Оброблене м’ясо може містити як натрій, так і насичений жир. Вживання занадто великої кількості обробленого м’яса пов’язане з вищим ризиком колоректального раку (його також можна назвати раком товстої кишки або раком прямої кишки).

Як обмежити їжу з високою обробкою. Якщо ви їсте продукти з високою обробкою, спробуйте:

  • їсти їх рідше
  • їсти їх невеликими кількостями
  • замінити їх більш здоровими варіантами

Ви можете:

  • замінити солодкі напої водою
  • не тримати вдома продукти, які піддалися високій обробці
  • вибирати більш здорові варіанти меню під час їжі поза домом
  • вибирати менш оброблені продукти, такі як, шматки запеченої курки замість м’ясних делікатесів, різаний овес замість підсолодженого вівса швидкого приготування
  • приготувати домашні версії ваших улюблених продуктів із високим ступенем обробки (спробуйте рецепт корисних кексів, щоб замінити куплені в магазині)
  • приготувати власні заморожені обіди, вибираючи здоровий рецепт і заморожуючи його порціями розміром з їжу
  • забезпечити свою кухню здоровими закусками, наприклад: горіхи, фрукти, морква, яйця зварені круто
  • запланувати свої страви та закуски заздалегідь, щоб включити: овочі та фрукти, цільнозернові продукти, білкову їжу
  • обмежити використання спредів і заправок із високою обробленістю у своїх стравах і закусках
  • аналізувати інформацію зазначену на етикетці харчового продукту під час покупки його, щоб зробити усвідомлений вибір

Деякі оброблені продукти можуть бути частиною здорового харчування. Не всі оброблені харчові продукти містять натрій, цукор або насичені жири. Є види обробки, наприклад пастеризація, яка допомагає створити безпечне та зручне збереження їжі.

Також слід використовувати інші типи обробки, щоб убезпечити та зберегти поживні речовини в їжі. Ці техніки включають сушіння, консервування, замороження.

Отже якість життя напряму залежить від розумного підходу до планування харчування враховуючи власні вподобання в допустимих межах.

Поділитися:
Записатись на прийом
Графічна CAPTCHA
Введіть символи з малюнку.
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.

Графічна CAPTCHA
Введіть символи з малюнку.
http://www.18up.org/escort-kategori/gorukle-escort-gorukle-bayan-eskort/
http://www.allescortservices.com/bursa/gorukle-escort/
http://www.bursaland.com/eskort-bolum/evinize-gelen-escort http://www.localescortservices.com/bursa-category/gemlik-escort http://www.ontimeescorts.com/escort-kategorin/osmangazi-escort/ http://www.bursahighlife.com/bursa/inegol-escort/ http://www.dessof.com/bursa/nilufer-escort/ http://www.elisalanya.com/alanya/alanya-rus-escort/ http://www.turkz.net/kategori/belek-escort eskişehir escort mersin escort alanya escort bodrum escort havalimanı transfer
canlı bahis yap kaçak iddaa oyna illegal iddaa oyna illegal bahis siteleri illegal bahis oyna bahis siteleri