
В зв’язку з відновленням очної форми навчання в закладах освіти м. Конотоп в умовах встановленого “червоного” рівня епідемічної небезпеки, спеціалістами Конотопського відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Конотопського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області спільно з в. о. начальника відділу освіти Конотопської міської ради Захарченко Л.М. проводиться моніторинг закладів загальної середньої освіти на предмет дотримання протиепідемічних заходів.
Перевірялось виконання вимог підпункту 10 п. 35 Постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09 грудня 2020 р. № 1236 зі змінами, Постанови головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 06 вересня 2021 року №10.
Під час моніторингових обстежень насамперед зверталась увага:
- на наявність в працівників закладів документів, що підтверджують отримання повного курсу вакцинації від COVID-19, чинних негативних результатів тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або документів про одужання особи від зазначеної хвороби;
- розміщення інформації (плакатів, оголошень) про необхідність дотримання протиепідемічних заходів, респіраторної гігієни та етикету кашлю;
- наявність розроблених алгоритмів дій під час організації навчально-виховного процесу та на випадок надзвичайної ситуації по закладу;
- організацією контролю за станом здоров’я працівників закладів при допуску їх до роботи;
- використання засобів індивідуального захисту в процесі взаємоспілкування працівників;
- організація пересування здобувачів освіти між навчальними кабінетами,
- необхідні умови для дотриманням працівниками та учнями правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо);
- наявність у медичних пунктах закладів необхідних засобів та обладнання (безконтактні термометри, дезінфекційні, в тому числі антисептичні засоби для обробки рук, засоби особистої гігієни та індивідуального захисту);
- організації харчування учнів з дотриманням протиепідемічних вимог;
- організація збору використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами.
З керівниками та персоналом усіх перевірених закладах проведена роз’яснювальна робота щодо профілактики коронавірусної інфекції.