
Ризоманія – найшкодочинніша серед відомих нині хвороб цукрових буряків. Ураженість рослин хворобою призводить до зниження врожайності на 50–80%, при цьому цукристість коренеплодів падає з 16–18% до 10 і нижче. У рослинах цукрових буряків відбуваються глибокі метаболічні зміни: уповільнюється ріст і розвиток, у коренеплодах гальмуються процеси цукронакопичення, зменшується вміст води, сухих речовин, азоту, підвищується лужний коефіцієнт і кількість натрію, калію, кальцію. Уражена рослина цукрового буряка стає дерев'янистою, часто починає гнити з хвостової частини. Внаслідок цих змін погіршуються технологічні якості коренеплодів і знижується вихід цукру з сировини.
Збудник ризоманії – вірус некротичного пожовтіння жилок буряків (Beet necrotic yellow vein virus). Це багатокомпонентний вірус з розділеним геномом у вигляді чотирьох або п'яти РНК, кожна з яких відіграє певну роль у процесі репродукування і трансляції вірусу. Найбільш сприятливими для розвитку гриба є нейтральні і слаболужні грунти (рН 7-8). Близьке залягання ґрунтових вод сприяє підвищенню активності гриба. Особлива небезпека накопичення вірусу і переносника існує в полях, де застосовують зрошення.
Вірусом інфікуються багато різновидів рослин родини лободових, зокрема усі види буряків і шпинат. У полі хвороба проявляється зазвичай вогнищами. Листя хворих рослин стають блідо-зеленого або жовтого кольору. Іноді спостерігається пожовтіння жилок листка (в Україні цей симптом зустрічається вкрай рідко). Найбільш виражені ознаки ризоманії на листі відмічаються наприкінці вегетації. Центральні листки мають подовжені черешки та звужені листкові пластинки. Інфіковані рослини в'януть через недостатнє водопостачання внаслідок ураження провідних пучків. У прохолодну погоду або при незначному інфікуванні симптоми на листі можуть бути і відсутніми.
Вірус некротичного пожовтіння жилок буряків з інфікованих ділянок на чисті території розноситься з частинками ґрунту, знаряддям праці, тваринами. Забруднені землею машини, уражені коренеплоди буряків, інфікований ґрунт на картоплі, овочах, саджанцях, вирощених на заражених полях, є джерелами розповсюдження хвороби.
Не існує дозволеного хімічного лікування ризоманії. Для зниження шкодочинності хвороби рекомендовані заходи, що підвищують біологічну активність ґрунту: внесення органічних добрив, вирощування проміжних культур, дотримання рекомендованих систем сівозмін та обробітку ґрунту. Необхідно належним чином підтримувати структуру ґрунту, не допускати заболочування полів, проводити глибоке розпушування після зливових дощів, забезпечувати збалансоване живлення рослин буряків. Одним з ефективних способів боротьби з цією хворобою – використання сорту насіння зі стійкою генетикою.
Фітосанітарні заходи. Забороняється ввезення зараженого садивного матеріалу і ґрунту із заражених зон країн розповсюдження захворювання. Карантинне інспектування, фітосанітарна експертиза завезеного імпортного матеріалу. З метою своєчасного виявлення захворювання проводять обстеження полів буряку влітку та восени. При виявленні вогнища захворювання, запроваджується карантинний режим. Дотримання сівозміни, ротація, чистий пар. Внесення органічних добрив, глибока оранка, знищення рослинних решток та бур'янів, вирощування стійких і толерантних сортів. Просторова ізоляція насінницьких насаджень від виробничих не менше 1км.
Точна ідентифікація збудника хвороби ризоманія буряка (Beetnecroticyellowveinbenyvirus) проводиться лише у лабораторних умовах. У разі підозри зараження рослин регульованим шкідливим організмом просимо Вас звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за адресою м. Суми, вул. Гамалія, 25, тел. 0542-77-90-24.