
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує про те, що для офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, власник або уповноважена особа подає такий пакет документів:
- заяву про встановлення, підтвердження підтримання, поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів (https://www.dpss-sumy.gov.ua/sites/default/files/zayavavilnizony.pdf), із зазначенням інформації про особу, у власності або користуванні (у тому числі оренді) якої перебуває відповідне місце виробництва чи виробнича ділянка. У заяві зазначаються культури з вегетативною стадією розвитку та/або об’єкти регулювання, накопичені у місцях виробництва, а також перелік шкідливих організмів, на які потрібні обстеження згідно з фітосанітарними вимогами країн-імпортерів, в які планується експорт;
- схематичне зображення (графічна інформація про розміщення земельної ділянки з чіткими межами із зазначенням координат геопросторових даних у довільній формі або на основі національного геопорталу) розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки, завірене заявником, на яких планується встановлення офіційного статусу;
- документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг, лісів щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об’єктів регулювання, передбачених Законом «Про карантин рослин» (далі – Закон), або обстеження складів та інших місць зберігання об’єктів регулювання щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює їх виробництво.
ВАЖЛИВО! Кожні місце виробництва або виробнича ділянка, вільні від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, мають нероздільні межі, які визначені заявником. Для уповноваженої особи також надаються документи, що підтверджують її повноваження.
Перед початком роботи щодо встановлення, підтвердження підтримання, поновлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмі, державний фітосанітарний інспектор здійснює ознайомлення з матеріалами щодо об’єктів та об’єктів регулювання, що належать особі, яка планує отримати офіційний статус місць виробництва або виробничих ділянок, вільних від регульованих шкідливих організмів, і
Визначає:
- місцезнаходження та розташування місця виробництва або виробничої ділянки;
- межі місця виробництва або виробничої ділянки, орієнтовні затрати часу для проведення процедури перевірки щодо виконання встановлених заходів з моменту останнього інспектування, огляду, обстеження об’єктів регулювання та/або об’єктів у вегетаційний сезон;
- можливі шляхи проникнення та/або поширення регульованих шкідливих організмів на місці виробництва або виробничій ділянці;
- рівень ризику проникнення та/або поширення регульованих шкідливих організмів на підставі наукової інформації та міжнародних стандартів з фітосанітарних заходів;
- наявність попередніх висновків (актів, розпоряджень тощо) про фітосанітарний стан, що були оформлені під час проведення попередніх процедур перевірки, в тому числі щодо встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
Здійснює:
- установлення меж буферної зони (за необхідності). Розмір буферної зони визначається відповідно до наукових даних, міжнародних стандартів або вимог фітосанітарних заходів країни-імпортера, прийнятих відповідно до наукових даних, міжнародних стандартів;
- обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок і лісосмуг, лісів, складів та інших місць вирощування та/або зберігання об’єктів регулювання, з оформленням акта про результати нагляду відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ № 1177;
- огляд рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання та/або об’єктів, які розташовані на території місця виробництва або виробничої ділянки та/або місця зберігання;
- відбір зразків для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) до фітосанітарної лабораторії;
- інші фітосанітарні процедури, які належать до його компетенції та передбачені Законом.
За результатами розгляду заяви, що здійснюються протягом 10 робочих днів у вегетаційний сезон, державний фітосанітарний інспектор складає акт про результати нагляду за результатами фітосанітарних процедур.
Разом з цим, після складання акта протягом трьох робочих днів відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби зобов’язаний видати наказ про встановлення або поновлення офіційного статусу або повідомлення про неможливість установлення офіційного статусу, яке надається заявнику в паперовій формі або засобами електронної комунікації.
На підставі наказу державний фітосанітарний інспектор видає розпорядження про здійснення фітосанітарних заходів (процедур), що підлягає обов’язковому виконанню особою для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів.
Копії наказів про встановлення або поновлення офіційного статусу та розпорядження про здійснення фітосанітарних заходів (процедур) надаються заявнику та/або власнику (користувачу) місця виробництва або виробничої ділянки в паперовій або електронній формі.
У разі виникнення запитань щодо офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області за тел. 0542-77-90-24.