
Здоровим дорослим безпечно їсти сирі або злегка зварені яйця, але це може спричинити харчове отруєння у вразливих груп.
Яйця, які не були ретельно зварені, можуть містити шкідливі бактерії, через які діти, малюки, вагітні жінки або люди, які важко хворіють, можуть страждати від харчових отруєнь. Якщо ви готуєте яйця для кого-небудь із цих груп, переконайтеся, що вони готуються ретельно – до тих пір, поки жовток не стане твердим - оскільки це вб’є будь-які бактерії.
Також слід уникати давати людям цих груп будь-яку їжу, що містить сире або злегка зварене яйце, наприклад:
- домашній майонез;
- соуси Беарнез та Голландез;
- морозиво;
- мус;
- деякі десерти.
Якщо ви готуєте страву з яйцями, обов’язково готуйте її, поки їжа не стане гарячою до кінця.
Коли ви купуєте в супермаркеті майонез, заправки для салатів, соуси, морозиво, десерти або готову глазур, вони майже завжди виготовляються з використанням пастеризованого яйця. Їх безпечно їсти, оскільки пастеризація вбиває бактерії. Перевірте етикетку та перепросіть виробника, якщо ви не впевнені.
Нарешті, якщо ви не впевнені, чи містить їжа сире яйце, коли ви їсте, уточніть це питання у того, хто вас обслуговує.
Примітка про качині яйця
Качині яйця стали популярними протягом останніх кількох років, і зараз вони доступні. І хоча качині яйця є природною, поживною їжею, вони можуть містити сальмонелу і тому з ними потрібно поводитися і готувати з більшою обережністю, ніж із курячих яєць.
Їжте лише качині яйця, які є ретельно звареними – це означає, що і яєчний білок, і жовток тверді.
Ніколи не їжте качині яйця сирими або злегка звареними.
Страви, що містять качині яйця, потрібно готувати, поки вони не стануть гарячими до кінця, та температура в середині продукту буде така, яка вб’є всі мікроорганізми.
Не використовуйте качині яйця для злегка приготовлених продуктів, таких як тірамісу, домашній майонез, глазур або голландський соус.
Не смакуйте сирих сумішей для випічки - нехай ваші діти не лижуть ложку з тістом!
Ретельно вимийте в теплій мильній воді все, що контактувало з шкаралупою качиних яєць та сирим качиним яйцем – руки, посуд та поверхні.
Зберігайте качині яйця в окремій коробці або контейнері в холодильнику подалі від готових до вживання страв.
Приготування їжі з качиних яєць.
Качине яйце важче і більше курячого, тому йому потрібно більше часу для готування. Качині яйця також більше підходять для певних рецептів, ніж інші типи яєць, оскільки вони мають більш насичений смак і більший вміст жиру в жовтку. І хоча качині яйця можуть добре застосовуватись в запечених продуктах, де їх ретельно готують, вони можуть мати «гумову» структуру при зварюванні, змішуванні або смаженні.
ПАМ’ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння.