
9-10 лютого 2021 року спеціалістами Путивльського районного управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, спільно з представниками відділів освіти Новослобідської та Путивльської ОТГ, а також керівниками закладів освіти, медперсоналом підпорядкованих закладів освіти проведені семінари-обговорення з питань впровадження нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205, який набрав чинності з 01 січня 2021 року та впровадження в освітніх закладах постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.
На нарадах були обговорені питання особливостей дотримання вимог Санітарного регламенту та відмінностей від попередніх державних санітарних норм і правил, вимоги щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти, безпечності та якості харчових продуктів та складання перспективного двотижневого меню відповідно до вимог Санітарного регламенту.
Особлива увага присутніх акцентувалась на обов’язковому переліку основних груп продуктів харчування, кратності їх надання учням закладів загальної середньої освіти. Зокрема, стосовно харчових продуктів, призначених для реалізації учням у якості буфетної продукції та встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути у щоденному шкільному раціоні учнів, питання організації харчування дітей з особливими потребами.
Під час обговорення надано конкретні пропозиції щодо вжиття заходів для запровадження вимог нового Санітарного регламенту в закладах загальної середньої освіти.
В другій частині семінарів розглянуто вимоги законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів в частині впровадження постійно діючих процедур заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) щодо забезпечення виробництва безпечного харчового продукту.
Увагу присутніх було зосереджено на послідовному розробленні та впровадженні системи НАССР, шляхом виконання 12 кроків. Найбільш актуальні питання – процедура проведення навчання персоналу та теми навчань, аналіз небезпечних факторів та застосування процедур перевірки: валідації та верифікації плану НАССР.