
У зв’язку з початком нового навчального року 30 серпня 2021 року в залі засідань Буринської міської ради за участі представників управлінні освіти, молоді та спорту Буринської міської ради, заступника начальника управління-начальника Буринського відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, керівників навчальних закладів Буринської ОТГ було проведено нараду щодо впровадження системи НАССР в закладах освіти. Було акцентовано увагу в простій, доступній формі щодо впровадження системи НАССР, визначення та аналіз небезпечних факторів, ідентифікацію контрольних критичних точок, проведення вхідного контролю постачальників харчових продуктів, контролю дотримання ними температурних режимів при транспортуванні харчових продуктів, а також дотримання умов їх зберігання в закладах освіти.
Упровадження системи НАССР необхідно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати таким чином, щоб уникнути перехресного забруднення (забруднення харчових продуктів хімічними, біологічними чи фізичними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчові продукти, допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами). Поточність виробничих процесів організовують так, щоб забезпечити їх фізичне розділення або розділення в часі. Фізичне розділення виробничих процесів вимагає належної матеріально-технічної бази. Розділення виробничих процесів у часі вимагає дисципліни персоналу та опис процесів. Уникнення перехресного забруднення – комбінація розділення потоків, які можуть негативно впливати на безпечність продукції фізично та у часі.
Наявність у закладах освіти, де здійснюється харчування дітей, діючої системи НАССР – це підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.