
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» регламентує загальні вимоги до інформації про харчові продукти, а саме:
- Будь-який харчовий продукт, призначений для кінцевого споживача або закладу громадського харчування, має супроводжуватися інформацією про харчовий продукт.
- Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача.
- Інформація про харчовий продукт не повинна вводити в оману, зокрема щодо:
- характеристик харчового продукту, у тому числі його категорії, характерних ознак, властивостей, складу, кількості, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», країни походження або місця походження, способу виробництва (виготовлення);
- приписування харчовому продукту непритаманних йому властивостей або наслідків споживання;
- особливих характеристик харчового продукту, якщо аналогічні харчові продукти мають такі самі характеристики, зокрема шляхом підкреслення факту наявності або відсутності певних інгредієнтів та/або поживних речовин;
- припущення за допомогою зовнішнього вигляду продукту, опису або графічних зображень про наявність у харчовому продукті певного компонента або інгредієнта, якщо насправді компонент або інгредієнт, який зазвичай присутній або використовується у даному харчовому продукті, замінено іншим компонентом або інгредієнтом.
- Інформація про харчові продукти не повинна приписувати будь-яким харчовим продуктам, крім природних мінеральних вод та харчових продуктів для спеціальних медичних цілей, властивостей, що сприяють запобіганню чи лікуванню захворювань, або посилатися на такі властивості.
- Вимоги, зазначені у першому – третьому пунктах викладеної інформації поширюються на:
1) рекламу харчових продуктів;
2) спосіб розміщення та представлення харчових продуктів для реалізації, зокрема форму, зовнішній вигляд, упаковку, пакувальні матеріали.